Mesto za reklamu

04.01.2019.

Председник косовског парламента Кадри Весељи каже да у наставку дијалога Приштина од Београда неће тражити припајање делова територија, али да неће ни дати било који део територије Косова.

Кадри Весељи у годишњем интервјуу за Косова прес, који преноси Коха, наводи да ће приштинске власти “наставити да брину” за Албанце који живе у три општине југа централне Србије, у “Прешевској долини”.

Спремни су да прихвате да те три општине, Прешево, Медвеђа и Бујановац буду припојене Косову, ако, како каже, “Србија сматра да би им са Косовом било боље и ако таква одлука никога не би повредила”.

Весељи је уверен да ће уз подршку партнера Приштина добити место у УН, као и да је признање косовске независности неизбежно.

“Неизбежно је да Србија призна Косово. Многи питају шта Србија добија када ми ништа не дајемо. Али то је погрешно, јер питање је шта Косово добија, шта мој народ добија. Зато идемо у дијалог са Србијом”, рекао је Весељи.

Говорећи о улози Тачија у дијалогу са Београдом, Весељи да ће она увек бити у складу са косовским уставом.

Тачи ће, каже Весељи, у приштинском тиму за дијалог бити “допуна”, а такву улогу ће и сам имати као председник парламента или као што ће је имати премијер.

Говорећи о повећаним таксама за 100 одсто за робу из Србије и БиХ, Весељи тврди да ће та мера остати на снази све док, како каже, “Србија, не испоштује Косово као независну државу”.

“Србија се мора сложити са чињеницом да је Косово независна и суверена држава… Они морају поштовати косовске произвођаче и треба да дозволе да се косовска роба пласира на српско тржиште”, каже Весељи и уверава да то, како каже, није мера са којом Приштина мисли да развија однос са Београдом у будућности.

 „Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here