Mesto za reklamu

24.04.2019.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи писао је земљама Велике петорке (САД, Велика Британија, Фрацуска, Немачка и Италија) о злочинима и геноциду који је Србија извршила на Косову током последњег рата и затражила усвајање резолуције која ставља до знања и осуђује злочине против човечности који су се догодили на Косову.

У писму је Весељи поменуо многобројне масакре и злочине које је Србија извршила на Косову истичући да је међународно признато да је режим бившег председника СРЈ, Слободана Милошевића, вршио редовно и систематско насиље на косовским Албанцима.

Као последица тога, према њему око милион грађана Косова, више од половине њеног становништва, било је принуђено да напусти Косова, док је око пола милиона било размештено унутар земље.

“У тоталу око око 90 одсто Албанаца су постали избеглице или расељена лица. Убијено је 13.535 лица. Међу њима је било и 1230-торо деце, укључујући и бебе и другу малу децу”, каже се у писму Весељиа.

Према њему, током десет година постојања Косово је показало да је мирољубива земља и активно се залаже за позитивне односе са својим суседима, укључујући ту и Србију.

“Ипак, треба да кажем да још увек није урађено довољно да би се омогућило лечење и прихватање истине”, каже Весељи.

Од свих пријатељских држава Косова затражио је да донесу резолуцију којој се “потврђује истина и српским злочинима на Косову”.

“У име Скупштине Косова позивам вас и ваше колеге да се омогући формално признање историјске неправде против мог народа. То може да се постигне резолуцијом која ставља до знања и осуђује злочине против човечности који су се догодили на Косову”, каже се у писму.

Писмо сличног садржаја Весељи је током прошле недеље упутио и америчком Конгресу.

„Српска стварност“ / Радио / К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here