Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Променио сам своје мишљење о суспензији одлуке о таксама на 120 дана, таксе треба да остану, рекао је синоћ председник косовске скупштине, Кадри Весељи, гостујући у емисији Рубикон на КТВ. Ову прилику искористио је и како би изнео низ оптужби на рачун косовске опозиције која најављује офанзиву усмерену ка обарању владе.

О таксама

Весељи је променио свој став према одлуци о таксама на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговина. Иако је почетком године био први међу истакнутим лидерима ПДК који је предлагао суспензију ове одлуке на 120 дана, синоћ је рекао да се предомислио.

За суспензију се залагао како међународна заједница не би мислила да Косово блокира дијалог, али сада сматра да тренутну политичку ситуацију треба одржати.

„Имајући у виду да је одлука била на снази до сада, она сада треба и да остане. У овој ситуацији, да. Који аргумент имамо да је сада уклонимо“, упитао је Весељи, преноси Коха.

Мишљење о таксама променио је и косовски председник, Хашим Тачи, и то одмах након састанка лидера западног Балкана и ЕУ земаља у Берлину крајем априла, када је према неким најавама, управо требало извршити коначан притисак на Косово да укине таксе.

О опозицији

Коментаришући најаве о новој сарадњи опозиционог Самоопредељења и ЛДК у циљу обарања владе, Весељи је навео да ове странке само показују „жеђ за гласовима и моћи“.

ЛДК је оптужио да је „вагон“ Самоопредељења, а лидера Самоопредељена, Аљбина Куртија окривљује да „жели све да спали“.

„Аљбин Курти и покрет Самоопредељење желе све да спале. Аљбин Курти и Самоопредељење ће бити против сваке иницијативе, чак и оне коју сами предложе, само ако си ти тај који је водиш“, рекао је.

Ове поруке Весељи шаље дан након што је у косовској скупштини требало да се расправља о његовој иницијативи за формирање Међународног трибунала за Србију, до чега није дошло услед недостатка кворума због бојкота скупштине од стране Самоопредељења и ЛДК.

Док је синоћ оштро критиковао опозиционе лидере, у понедељак их је позивао да се у скупштинску салу врате речима: „На крају позивам брац́у из ЛДК и Самоопредељења, да би било добро да будете у сали када се гласа. Ово је већ изгласано, али је добро да и ви будете у сали, да гласамо заједно“, пренео је РТК2.

Касније у току дана, лидер Самоопредељења, Аљбин Курти, оптужио је председника косовске скупштине, Кадрија Весељија да иницијативом за Међународни трибунал за Србију покушава да скрене пажњу јавности са Специјалног суда и идеју критиковао зато што се њоме одузима надлежност за ратне злочине косовским судовима.

Весељи је такође оптужио ЛДК и Самоопредељење за корупцију у њиховим редовима.

„Има корупције и у мојој партији и ја ћу је искоренити. Али најкорумпиранија партија, али тако корумпиране партије као што је Самоопредељење, и у концепту и у свему осталом, нема. Следи их ЛДК“, рекао је Весељи, наводи Коха.

За сада, како је рекао, нема доказе за те тврдње, али временом, „када се мале ствари покваре, појавиће се и докази“.

Кадри Весељи тренутно пролази кроз други скандал у овом месецу. Након што је претио директору телевизије Т7 и уреднику Газете Еxпресс због навода о томе да је тајно отпутовао на испитивање од стране Канцеларије специјалног тужиоца у Хагу, прекјуче је објављен снимак на ком две особе претходно ухапшене због сумње да су починили кривично дело зеленашење, принуде и преваре, пребројавају новац и помињу управо Весељија.

„Српска стварност“ / КоССев /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here