Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Председник косовског парламента Кадри Весељи тврди да ће косовске безбедносне снаге (КБС) бити трансформисане у војску половином децембра, пренела је „Коха онлајн“.

На питање новинара када ће бити одржана седница парламента на којој ће се гласати о законима о трансформацији КБС у војску, Весељи је рекао да ће то питање на дневном реду председништва парламента бити већ у понедељак.

 

„Ове године имаћемо војску Косова. Средином децембра ћемо гласати о формирању оружаних снага Косова. У понедељак ћемо имати састанак председништва и тада ћемо одредити датум. Притом ћемо поштовати све процедуре. Парламентарни одбори су при крају рада по том питању. Одлучивање ће бити транспарентно. То је дуг жртвама нашег народа, жеља за слободом и миром у будућности“, истакао је Весељи, преноси Танјуг.

Весељи је рекао и да ће та одлука бити донета у сарадњи са међународним партнерима и премијером привремених приштинских институција Рамушем Харадинајем.

Весељи тврди ће КБС бити трансформисане у оружане снаге Косова у мирољубиве сврхе.

„Наши људи никада нису били агресивни према било коме, нити ће бити. Косово је независна и суверена држава и заувек ће остати таква“, поручио је Весељи у Србици.

Председник косовског парламента је то рекао дан након што је амерички генерал Џејмс Фого, командант здружене команде НАТО-а у Напуљу, у Приштини поручио политичким лидерима у Приштини да не журе са одлуком о трансформацији КБС, јер је за то неопходна сагласност свих заједница које живе на Косову.

Фого је такође упозорио да је пре доношења одлуке о трансформацији КБС неопходно променити устав, а да он нема информацију да је Приштина то учинила.

„Српска стварност“ / Спутник /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here