Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас гостујући на Телевизији Пинк да је Град Београд предузео све мере како би људима старијим од 65 година све било доступно без изласка из куће.

Весић је прецизирао да ће сви из ове старосне категорије моћи да добију намирнице и све друге потрепштине на кућну адресу, као и да им је обезбеђена лекарска помоћ уколико за то постоји потреба, уз напомену да ће им и помоћ лекара бити омогућена на адреси на којој живе.

Весић је подсетио да у Београду живи око 406.000 пензионера, а како је рекао, процене кажу да је око 300.000 њих старије од 65 година.

– То је најугроженија категорија становништва и Град Београд већ неколико дана обавља припреме како бисмо били у ситуацији да им помогнемо. У цео процес укључене су градске општине, Црвени крст, Центри за социјални рад, Цивилна заштита, МУП Републике Србије и Комунална милиција. Прва мера коју смо данас донели, односно одлука Градског штаба за ванредне ситуације, тиче се лица која су старија од 65 година, а немају пензију, односно живе од социјалне помоћи. Њих у Београду има нешто мање од 900 и за њих су обезбеђене су најосновније намирнице које ће бити купљене преко центара за социјални рад. Они ће бити контактирани из кол-центара и намирнице ће им бити достављене на кућну адресу – рекао је Весић.

Према његовим речима, данас су почели са радом кол-центри у свим београдским општинама, са радним временом од 8 до 17 часова.

– Организоваћемо помоћ свима који се јаве, а помоћ се огледа око набавке намирница и лекова, а нсви директори Домова здравља су на вези са кол-центрима и уколико некоме буде потребна лекарска помоћ такође ће бити организован долазак на кућну адресу. Све то Град у сарадњи са општинама организује како људи старији од 65 година не би морали да излазе из куће. Све потрештине ће бити достављене испред врата, лица која обављају доставу биће на безбедној раздаљинии и никаквог контакта неће бити. Људи би требало да знају да нису сами, да имају коме да се обрате и да је ситуација под контролом – поручио је Весић.

Он је нагласио да су сви шалтери јавних служби затворени и да људи који имају више од 65 година не би требало да излазе из куће, због чега је за њих ЈКП „Инфостан технологије“ омогућио одложено плаћање рачуна за фебруар и март.

– Неће бити обрачунате камате ни за један дан кашњења, а попусти ће бити обрачунати свим најстаријим суграђанима. Право на попуст неће бити изгубљено уколико се рачун не плати на време. Данас је решен и проблем са продужавањем бус-плус картица, упркос чињеници да није у питању градска компанија. Све персонализоване картице чији је рок ванредног стања, аутоматски ће бити обновљене и грађани не морају да долазе да би обавили тај посао. Дакле, грађани старији од 65 година немају никакву потребу за изласком ван куће – закључио је Весић.

Заменик градоначелника је рекао да је било размишљања о могућности увођења такозваних СОС вртића, али и рекао да је став струке био да би све школе и вртићи требало да буду затворени.

– Било какав изузетак би рушио тај концепт и било каква одлука представљала би кршење препорука од стране епидемиолога. Те одлуке доносе се на основу става епидемиолога, а не некога другог и мислим да је то једини правилан пут у ово кризно време – додао је Весић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here