Mesto za reklamu

03.10. 2019.

Вишеградска група је на Самиту у Прагу, којем је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, једногласно подржала Србију, како је рекао домаћин скупа, чешки председник Милош Земан, “у сваком могућем смислу”. На заједничкој конференцији за штампу подршку Србији изнели су шефови Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске. Самиту је присуствовао и председник Словеније Борут Пахор.

Председник Чешке, земље домаћина, Милош Земан, истакао је да све чланице тог савеза подржавају приступање Србије Европској унији.

“Драго ми је што могу да вас обавестим да сви председници једногласно подржавају приступање Србије у ЕУ. Спремни су да том учлањењу пруже максималну помоћ”, рекао је Земан је на конференцији за штампу.

Милош Земан је изјавио да су се током састанака бавили квотама за мигранте, интернетом, као и  и проблематиком обновљивих извора енергије.

Председник Мађарске, Јанош Адер, навео је да је разматрано и питање ЕУ и нови циклуси у Унији.

“Систем пољопривредних субвеницја остаје непромењен. Знамо добро да фондови и субвенције за фармере имају своју функцију, а то је да осигурају новим члановима да стигну старије земље чланице. Напредовали смо, али можемо да користимо ове фондове за инфраструктуру, модернизацију и друге ствари. То није у интересу само тих земаља, већ целе ЕУ”, навео је Адер.

Друга тема је, наводи, интеграција балканских земаља у ЕУ и пријем Србије што је пре могуће у Унију.

“Све земље овде – пет земаља чланица су за улазак Србије. То је новост, о томе смо причали. Наша позиција остаје непромењена. Желим да кажем да што се тиче стабилности Балкана, то није само у интересу Србије, већ у интересу целе Уније”, истакао је председник Мађарске.

Према његовим речима, задатак нове Европске комисије биће да земље чланице испуне своје обавезе.

“Ако Србија испуњава све услове, треба да заборавимо губитак поверења у прошлости, а ЕУ би требало да се прошири”, додао је Адер.

Председник Пољске Анджеј Дуда такође је истакао да су представници чланица Вишеградске групе на састанку јасно пренели председнику Србије Александру Вучићу да ће подржати Србију на путу ка ЕУ.

Дуда је рекао да врата ЕУ треба да буду отворена за земље које нису чланице, али да мора да буде јасних критерикума, рокова и услова, јер без њих не може да буде поверења.

“Тај процес је и иначе тежак. Наше земље имају та искуства, ми смо ушли у ЕУ пре 15 година и знамо изазове са којима су суочене те земље и та друштва, која морају да прихвате. То је истакао и председник Србије”, рекао је Дуда.

Он је рекао да су на састанку јасно пренели председнику Вучићу да ће га подржати на путу у ЕУ.

Дуда је рекао и да је кључно да ЕУ покаже да је спремна да прими нове чланице и истакао да све земље морају да имају корист од политике отворених врата.

Председница Словачке Зузана Чапутова потврдила је подршку своје земље Србији на путу евроинтеграција.

Подсетила је на искуства Словачке, рекавши да је процес трансформације био користан а да је после испуњења свих критеријума Словачка данас високо интегрисана земља.

“И данас захтевамо више интеграције. Чланство у ЕУ нам доноси користи, људи то цене, показују наша испитивања. Имамо у Словачкој велику подршку ЕУ”, рекла је Чапутова.

Председник Србије Александар Вучић позвао је чланице Вишеградске групе да подрже Србију у европским интеграцијама и да је “погурају” на том путу, како би и Србија могла да каже да има пријатеље у Бриселу, који ће да се боре за њу.

“Онако како сте ви некада гледали у многе западне земље, тако ми данас гледамо у Вишеградску групу и успехе које сте постигли”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији по завршетку Самита Вишеградске групе у проширеном формату, у Прагу.

Вучић је истакао да је Србија лојални пријатељ и да ће моћи да допринесе и развоју ЕУ и развоју билатералних односа земаља које присуствују састанку.

Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here