Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Влада Републике Србије усвојила је на данaшњој седници Предлог закона о комуналној милицији, који ће омогућити општинама да, у сарадњи са полицијом, преузму и реализују сопствени део одговорности за комунални ред у општини и безбедно и уређено животно окружење грађана.

С обзиром на то да право на употребу назива „полиција“, има искључиво Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране, предложено је да се назив „комунална полиција“, измени у „комунална милиција“.

Предложеним законом комунална милиција добила би и неколико нових овлашћења како би се унапредила њихова одговорност за комунални ред у општинама.

Због обилних падавина, града и изливања бујичних и других водотокова, који су овог месеца изазвали велику материјалну штету у појединим општинама, Влада је донела одлуку о проглашењу елементарне непогоде.

Одлука представља први корак у активирању државе у дефинисању тачног броја општина и штете настале током поплава, како би се приступило обнови инфраструктуре, приватних и објеката јавне намене.

Влада је дала сагласност за запошљавање сто најбољих дипломаца Медицинског факултета и 400 најуспешнијих дипломаца средњих медицинских школа у здравственим установама у Србији, како би се младим кадровима омогућило да раде и усавршавају се у својој земљи.

Усвојен је и Предлог закона о науци и истраживањима, којим ће се обезбедити институционално финансирање науке, оснаживање института од националног значаја, механизма за оснивање нових институција, као и ефикасније праћење и оцена рада самих института.

Крајњи циљ закона јесте унапређење квалитета научноистраживачког рада и примена његових резултата и самим тим даљи развој иновативног друштва заснованог на знању.

Влада је на данашњој седници донела одлуку о оснивању Института за информационе технологије Крагујевац у оквиру Универзитета у Крагујевцу.

Оснивање института и смештањем центара и лабораторија у нови институционални оквир омогућило би сигурнију будућност научницима који су до сада остварили изванредне научне резултате.

Такође, научни рејтинг Универзитета у Крагујевцу који би у свом саставу имао научни институт био би несумњиво већи у европским и светским научним круговима.

На седници је усвојен Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Црне Горе о узајамном признавању квалификованих услуга од поверења које се пружају у Републици Србији и услуга сертификовања за електронске трансакције које се пружају у Црној Гори.

Закон ће омогућити превазилажење препрека у електронском пословању Србије и Црне Горе и позитивно утицати на бржи привредни развој обе земље.

Истовремено, грађанима и привредним субјектима једне земље биће омогућено коришћење онлајн услуге друге земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here