Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је задовољна резултатима које је у протекле две године постигла Влада Србије, која је остала посвећена досадашњим циљевима, пре свега, када је реч о макроекономској стабилности и даљем јачању Србије.

Брнабић је, на конференцији за новинаре поводом представљања резултата рада у протекле две године, као и приоритета за наредни период, истакла да је најважније да грађани разумеју шта Влада ради и да је лако доступна и отворена за њих.

Дубоко смо посвећени томе да променимо Србију на боље и уверена сам у то да су је ствари које радимо помериле у том правцу, рекла је Брнабић, и указала на реформе које су спроведене, дигитализацију и на циљ да се економија заснива на знању и иновацијама.

Она је најавила и да ће Влада Србије наставити да ради на афирмацији људских права и слобода, на оснаживању независних регулаторних тела и побољшању животног стандарда грађана.

Премијерка је оценила да је живот у Србији данас извеснији и сигурнији него у прошлости, при чему економски резултати показују да имамо простора за повећање плата и пензија, под условом да наставимо овако да радимо.

Брнабић је навела податак да су пензије у просеку повећане за 12,5 одсто, након што су мере фискалне консолидације дале резултат, и подсетила на то да је крајем прошле године стављен ван снаге Закон о привременом начину утврђивања исплате пензија.

Плате у јавном сектору повећане су између 12 и 23 одсто, а до краја године се очекује још једно повећање, нагласила је премијерка и додала да су зараде највише повећане у здравству, између 28 и 30 одсто, као и у образовању што показује да је приоритет Владе да задржи лекаре и медицинске сестре у земљи, као и да награди запослене у образовању.

Председница Владе је прецизирала да просечна плата сада износи 463 евра, што је за 11,3 одсто више, уз напомену да се плате и пензије повећавају на реалним основама и да суфицит у буџету данас износи 21,26 милијарди динара.

Брнабић је рекла да је, уз сагласност Социјално-економског савета, повећан минималац за 19,5 одсто, на 27.200 динара, док је истовремено смањено пореско оптерећење привредника.

Према њеним речима, директне стране инвестиције у првих пет месеци износиле су 1,4 милијарде евра, што је за 17 одсто више него у истом периоду прошле године.

Председница Владе је поручила да је Србија данас безбеднија земља, наводећи да је у 2018. години забележено најмање кривичних дела у последњих 18 година.

У односу на 2017. годину, број кривичних дела у 2018. години мањи је за 6,5 одсто, а за нешто више од две године заплењено је више од десет тона наркотика, прецизирала је она.

Премијерка је као важне пројекте који ће се градити у овој години навела Моравски коридор и ауто-пут Београд–Сарајево, деоница Сремска Рача–Кузмин.

Она је истакла да европске интеграције остају стратешки циљ Владе Србије, а Европска унија наше одредиште, уз очување најбољих односа са САД, Русијом, Кином, Уједињеним Арапским Емиратима, јер је то у најбољем интересу грађана.

Брнабић је, говорећи о евроинтеграцијама, указала на то да је у претходне две године Србија отворила девет преговарачких поглавља, а 17 укупно, од којих су два привремено затворена.

Спремни смо за отварање нових поглавља и то ће бити приоритет у нашем раду. Потписивањем 11 споразума, добили смо више од 460 милиона евра бесповратних средстава ЕУ, рекла је председница Владе.

Премијерка је подсетила на то да је у претходне две године обезбеђено да 12 земаља повуче, односно суспендује одлуку о признању независности Косова и Метохије.

Према њеним речима, Србија је спречила и чланство Приштине у Интерполу, Европској радиодифузној унији и другим међународним организацијама.

Она је нагласила да је Влада Србије храбро започела реформе у области образовања, подсећајући на то да је информатика уведена као обавезан предмет у свим основним школама, а да 23 одсто средњих стручних школа релизује бар један дуални образовни профил.

Први пут је формиран Фонд за науку, који је повезан са Фондом за иновациону делатност, навела је председница Владе и истакла да су средства намењена за финансирање науке повећана за 30 одсто.

Србија је од ове године 23. пуноправна чланица ЦЕРН-а, изграђени су научно-технолошки паркови у Нишу и Новом Саду. Од 1. септембра имаћемо 10.000 дигиталних учионица, у року од три године завршићемо дигитализацију свих наших школа, што је најбољи показатељ одговорног односа Владе према будућности Србије, нагласила је Брнабић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here