Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о сарадњи у области борбе против трговине људима, којом ће бити унапређена сарадња две суседне државе у овој области.

На седници је усвојен и Предлог закона о потврђивању Споразума о статусу између Републике Србије и Европске уније о акцијама које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу у Републици Србији.

Усвајањем овог закона успоставиће се правни оквир који ће на свеобухватан начин уредити све аспекте координације потребне за спровођење акција Европске агенције за граничну и обалску стражу које се могу одвијати на нашој територији и представљаће основу за доношење оперативних докумената о заједничкој срадњи.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању Споразума о просветној, културној и спортској сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Сједињених Мексичких Држава.

Потписивањем овог споразума ствара се нови правни оквир за реализацију билатералне сарадње на савремен начин, с обзиром на то да је претходни уговор о културној размени са Мексиком потписан 1960. године.

На данашњој седници усвојена је Уредба о утврђивању Програма за промоцију и популаризацију иновација и иновационог предузетништва за 2021. годину за чију реализацију је обезбеђено 70 милиона динара.

На овај начин држава жели да подстакне грађане, а посебно младе да размишљају на предузетнички начин, као и да их охрабри да у већој мери оснивају своје иновационе и технолошке стартап компаније.

Влада је, такође, издвојила 100 милиона динара за реализацију Програма подршке развоју и промоцији женског иновационог предузетништва за 2021. годину.

Средства ће бити употребљена за промоцију женског иновационог предузетништва на националном и локалном нивоу, као и за директну подршку реализацији њихових предузетничких идеја и остваривања значајније улоге жена предузетница на тржишту рада, где ће се оне наћи као власници, оснивачи или деоничари привредних субјеката.

У циљу припрема за учешће у процесу економског и фискалног надзора држава чланица Европске уније, Влада је на данашњој седници усвојила Програм економских реформи за период од 2021. до 2023. године, као држава кандидат за пријем у чланство у ЕУ.

У оквиру Програма, приоритетне структурне реформе односиће се на: тржишта енергије и транспорта, пољопривреду, индустрију и услуге, пословни амбијент и борбу против сиве економије, истраживање, развој и иновације и дигиталну трансформацију, реформе у области економских интеграција, образовање и вештине, запошљавање и тржиште рада, као и здравствену и социјалну заштиту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here