Mesto za reklamu

01.10. 2019.

Влада Републике Србије донела је одлуку о образовању радне групе за верификацију јединственог бирачког списка. Задатак Радне групе је разматрање питања могућности и начина спровођења верификације, односно анализе и провере тачности јединственог бирачког списка.

У оквиру радне групе образоване су и две подгрупе – подгрупа за статистичку подршку и подгрупа за правна питања.

Ову радну групу сачињаваће представници Генералног секретаријата Владе Републике Србије, представници Министарства унутрашњих послова и Министарства државне управе и локалне самоуправе, представници Црте и Цесид-а.

Улогу посматрача имаће чланови Националног демократског института- ND1, Канцеларије за демократске институције и људска права, Европске мреже за изборне посматраче – ENEMO, као и представници Међународне фондације за изборне системе – IFES.

Рад Радне групе ће се темељити на принципима отворености и демократичности у раду свих чланова, свеобухватном приступу у раду који подразумева придавање једнаке важности према свим фазама у поступку верификације бирачког списка, уз редовне процене законитости сваког предложеног решења, док ће истовремено сви чланови Радне групе имати једнак приступ подацима у свим фазама рада, како би се обезбедила пуна аутентичност и кредибилност процеса.

Образовање радне групе за верификацију јединственог бирачког списка само је један од корака ка унапређењу бирачког процеса на редовним парламентарним изборима, који ће бити одржани наредне године.

Влада Републике Србије трајно је опредељена да ово буде најбољи и најтранспарентнији изборни процес до сада и да ће сви релевантни субјекти дати све од себе како би се унапредио целокупни изборни амбијент.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here