Mesto za reklamu

Тактичка вежба Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“
Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, присуствовао је јуче тактичкој вежби Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018

10. 11. 2018.

Вежбом по теми „Извршење противтерористичких и задатака безбедносне заштите“, одржаној у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду, почела је једна од највећих војних вежби у претходних неколико година.

Припадници „Кобри” приказали су у неколико захтевних сегмената, одлучност, врхунску увежбаност и ангажовање у реализацији противтерористичких и задатака безбедносне заштите, уз ваздухопловну подршку. Демонстрирали су и технике борења, савлађивања водених препрека и ситуационо гађање.

Пред државним и војним руководством, припадници “Кобри” су својим способностима и обученошћу приказали зашто су једна од најелитнијих јединица у Војсци Србије.

Приказу су присуствовали и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

По завршетку вежбе, заменик команданта “Кобри” потпуковник Горан Цолић уручио је, у име припадника Батаљона, председнику Александру Вучићу парадни бодеж и Захвалницу за допринос у изградњи и јачању оперативних способности јединице. Министрима Александру Вулину и Небојши Стефановићу и начелнику Генералштаба генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу уручене су Захвалнице, а директору БИА Братиславу Гашићу Плакета у знак захвалности за сарадњу.

Вежба „Век победника 1918-2018“



Завршница здружене, вишестепене и једностране тактичке вежбе са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“ одржава се данас поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, у част и славу српских јунака који су извојевали велике победе и слободу за своју Србију.

Вежба је заснована на одлуци председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вућића, смерницама министра одбране Александра Вулина и наређењу начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића.

Одговоран за планирање, оргaнизовање и извођење вежбе је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, а руководилац вежбе је бригадни генерал Владета Балтић.

У вежби учествује око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 645 борбених система и средстава и 24 ваздухоплова. Вежба се изводи по теми „Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије“, истовремено на 10 локација – полигонима „Пасуљанске ливаде“, „Пештер“, „Тител“, „Међа“, „Боровац“ и „Орешац“ и у рејонима Великог Јастрепца, Зворничког језера,  Сремске Митровице и у Војној академији Београду.

Најзначајнији борбени системи Копнене војске који учествују на вежби су тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм „Гвоздика“, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ-2, топ хаубица 152 мм „Нора“ и вишецевни лансери ракета „Огањ“ и „Пламен-С“, самоходна лансирна оруђа „Стрела 10М“ и „Стрела1“, борбено полицијско возило М-83, мали „Милош“, бродови, реморкери, чамци, амфибијска возила, радар „Жирафа“, теренска возила „Хамер“, „Дефендер“, инжињеријска, теренска и друга специјална возила.

Из састава Ратног ваздухопловства и противваздухоплне одбране на вежби ће учествовати МИГ-29, „ОРАО Ј22“, „Галеб“, и АН-26, хеликоптери „Гама“, МИ-8 и МИ-17, систем „КУБ“ и радар АН ТПС-70.

Биће приказана и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије,  борбено возило „Лазар-3“, систем „ПАСАРС“ и хаубица 155мм Б52 „Нора“.

Ту су и оптоелектронски склопови, заштитна балистичка опрема, велики број новог и савременог пешадијског и стрељачког наоружања и средства наоружања и опреме из пројекта „1500“ којима се опремају пре свих јединице за специјалну намену и задатке.

Министарство одбране и Војска Србије определили су се да великом војном вежбом, каква одавно није виђена у Србији, покаже својим грађанима да је Војска Србије спремна и оспособљена да брани и одбрани своју Србију и сваког нашег грађанина. Вежбу ће извести официри, подофицири и војници исте части и достојанства какви су били њихови узори из славне Српске војске.

Приказом достигнутог нивоа оперативних способности, Војска Србије потврђује да је снага спремна да чува мир, у региону и Европи, као што и данас чува мир у свету на бројним кризним жариштима, под окриљем Уједињених нација и Европске уније.

Током вишедневних припремних активности за завршницу вежбе „Век победника 1918-2018“, војници и старешине Војске Србије показали су изузетан ниво спремности и оспособљености. Али је јако приметна и њихова жеља да покажу свим грађанима Србије са колико задовољства они то раде, вешто и увежбано, јер то раде управо због безбедности свих грађана и државе Србије.

Војска Србије опрема се и припрема управо да би се очувао мир и стабилностна Балкану, на коме желимо напредак, бољи живот и бољу будућност за младе генерације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here