Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Косовски Врховни суд је и у другостепеном поступку одлучио у корист захтева покрета Самоопредељење да се око 5.000 гласова дијаспоре послатих на време, а пристиглих након рока предвиђено за ову врсту гласања, ипак укључе у бројање и постану део коначног резултата избора, јавља Коха.

ЛВВ се против одлуке Изборног панела за жалбе и представке жалио Врховном суду два пута, и оба пута, Врховни суд је прихватио жалбу Самоопредељења. И док је након прве одлуке Врховног суда ИПЖП поново одлучио да одбаци захтев ЛВВ који се онда по други пут обратио Врховном суду, након данашње, друге одлуке, став Врховног суда је обавезујући за ЦИК.

По доношењу одлуке Врховног суда да спорних 4.639 гласова ипак треба пребројати, огласио се и ЛВВ уз оцену да је Врховни суд „потврдио право наших сународника и утабао пут за наставак бројања гласова који су дошли из дијаспоре“.

Затражили су да се ЦИК што пре састане и отпочне процес верификације и бројања ових гласова.

ЛВВ негодовао је због одлуке ИПЖП да не дозволи гласање спорних 4.639 гласова послатих у предвиђеном року, али чија је достава каснила због техничких проблема. Неки гласови каснили су чак и због банкрота авиокомпаније Адриа која је отказала више летова за Приштину у том периоду, што је ситуација на коју гласачи нису могли да утичу, једно је од образложења ЛВВ зашто би гласови послати у предвиђеном року, али чија је достава каснила, ипак требало да буду урачунати у коначне резултате избора.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here