Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

Министар културе и инфоримсања Владан Вукосављевић рекао је да се начелно договорио са редитељем Емиром Кустурицом да са сарадницима напише сценарио за филм о усташком логору Јасеновац. Кустурица: Идеја за филм базирана на жени која је спасавала српску, јеврејску и ромску децу.

Ресорни министар Владан Вукосављевић и режисер Емир Кустурица одржали су конференцију за новинаре поводом снимања филма о Јасеновцу. Кустурица би у том пројекту требало да учествује као режисер и косценариста, саопштило је Министарство културе и информисања.

Конференција је организована као претеча пројекта за који је заинтересовано Министарство културе и информисања, а у ком би требало да учествује Емир Кустурица као режисер и косценариста.

Министар Вукосављевић истакао је да страдање српског народа и геноцид који се над њим спровео у Независној Држави Хрватској није довољно обрађиван у нашој уметности, а да ниједан филм о томе није снимљен. У култури сећања, каже он, овој теми није дато довољно простора, зато је позвао и друге уметнике да усмере своју пажњу на болне тачке наше прошлости, да се угледају на уметнике кинематографија у којима је страдање било значајан мотив. Неки од историјских филмова који су обрађивали потресне приче о ратовима постали су кључни у области изучавања филмског стваралаштва и теорије филма.

„Тема геноцида у НДХ је ризик за сваког аутора, реч је о великој неиспричаној теми, о болној теми о великој зјапућој рани на телу нашег народа и нашег историјског памћења. Ми смо успели да постигнемо начелни договор да се Емир Кустурица позабави том темом, да покуша са сарадницима које сам изабере да напише сценарио, да тај сценарио погледамо заједнички и да онда у годинама које су испред нас – 2020, 2021 – уз напоре Министарства културе и његове, покушамо да породимо још један значајан пројекат у области филма“, изјавио је министар Вукосављевић.

Како каже Кустурица, наше пристајање на заборав довело је до тога да се са мучног страдања у Јасеновцу сколни светлост рефлектора. Први филм о овом логору снима се у Хрватској, на то такође пристајемо због идеје да немамо право на своју историју, упозорио је редитељ. Идеја коју имамо у виду за филм о Јасеновцу није базирана на крвавој причи већ на причи о жени која је спасавала децу, српску али и јеврејску и ромску. Редитељ истиче да би требало ми да направимо филм о свом страдању.

Кустурица је најавио да је у плану да са Кијану Ривсом снима филм о геноциду у Судану и да је то разлог више да се похвали пројекат у ком учествује Министарство културе и информисања. „Ми имамо право да говоримо о својој историји“, подвукао је Емир Кустурица и додао: „Добра намера министра да се прича о том злогласном миту прихваћена је зато као изузетан изазов који би требало бар за милиметар да помери идеју коју имамо о себи, идеју о самопорицању“.

„Српска стварност“  / Министарство културе и информисања /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here