Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Данас је свакако најтежи дан за Србију по броју новозаражених, којих ће, без сумње, бити преко 1.200 људи. Све је више људи у болницама и на респираторима – изјавио је председник Александар Вучић  и најавио оштре санкције за оне који не поштују постојеће противпандемијске мере. Вучић је истакао и да ће нова ковид болница у Батајници бити отворена до 1. децембра, а у Крушевцу до краја године. Здравственим радницима најавио је једнократну помоћ од 10.000 динара и значајније повећање плата. Председник Вучић је са жаљењем пренео да је коронавирусом заражен и директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић.

Председник Србије Александар Вучић је, после састанка са директорима ковид болница у Србији, истакао да је важно да се сви заједно супротставимо забрињавајућим бројкама и нарастућој зарази и да се обезбеди функционисање здравственог система.

“Разговарали смо и шта можемо да урадимо са додатним опремањем болница, домова здравља, посебно оних у ковид систему, и како да обезбедимо да нам ”нон ковид” пацијенти не буду ускраћени за здравствену заштиту”, рекао је Вучић и додао да 90 одсто болесника чине управо “нон ковид” пацијенти са кардиоваскуларним обољењима, дијабетесом и другим.

Такође, на састанку је било речи и о томе како да се реагује по питању вакцина против ковида, као и обезбеђивању додатне количине вакцина против грипа.

Ситуација је тешка због повећања броја заражених, али морамо да је држимо под контролом, рекао је Вучић.

“Ситуција је тешка, посебно у Београду и Крагујевцу. У Београду већ данас отварамо нових 30 лежајева у ”Драгиши Мишовић”, а од сутра крећемо са новим лежајевима на интензивној нези у Земунској болници”, рекао је Вучић.

Каже да ће у Земуснкој болници и даље део бити нон ковид, пошто још није толико тешка ситауција, као и да ће слично бити и са Панчевачком болницом.

Најавио је да ће следећа болница која ће поново постати ковид бити Градска болница на Звездари.

Још нисмо дошли до тако тешког нивоа, нагласио је Вучић.

Председник каже да у Арени у Београду има више пацијената и моли људе да не одбијају да иду у Арену из болница. Истиче да је Арена одлично уређена и да ту пацијенти имају заштиту приватности и да су под надзром лекара, тако да је ту имају добре услове.

Како каже, има проблема у студентским домовима, јер када се открије да је неко од студената открије да је заражен хоће да иде у унутрашњост, где онда може да направи проблем.

“Ма колико бројеви били тешки и забринајвајући и даље ствар држимо под контролом”, нагласио је Вучић додајући да је велики број медицинског особља и лекара заражен и да је међу њима и Горан Стевановић који је сада у изолацији пошто не жели неком другом да заузима кревет у болници.

Председник је рекао да брине за њега, али и за друге заражене лекаре.

Најавио је да ће 1. децембра бити завршена болница у Батајници која ће почети да ради 2. децембра и да ће ту бити 250 лежајева интензивне неге, као и да ће болница у Крушевцу бити отворена између 15. и 20. децембра.

“Градићемо и нове брзе привреме болнице, као на Карабурми, које могу да се направе за 10 или 15 дана, само је проблем где ћемо да нађемо лекаре и медицинко особље”.

Вучић је замолио све људе који мисле да је много лепо када оду да протестују против миграната и других ствари да то не раде, јер тако угрожавају не само своје, већ и туђе животе, као и животе здравствених радника.

“Све то мора неко да плати, то јест држава, а ако су сви заражени од чега ћемо да платимо”, нагласио је Вучић.

Председник је рекао да тренутно у магацинима имамо у резерви 955 стабилних клиничких респиратора и 114 мобилних. “То је пре опремања болнице у Батајници и Крушевцу. То нам је у резерви. Ми смо спремни”, рекао је Вучић.

Каже да ће већ данас бити послата додатна опрема у многе градове и места у Србији: санитетска возила и мобилни рендгени и друго у Младеновац, Нови Пазар, Ваљево, Пожаревац и Чачак.

Председник додаје да од нас траже лек ремдесивир и друге лекове земље у окружењу и чак чланице ЕУ. “Имамо свега, и што се тиче вакцина за грип 410.000 људи је ваксинисано, а сутра нам стиже 24.000 јединица санофијевих. Обезбедили смо и лично сам молио Орбана да нам стигне још 50.000 вакцина из Мађарске и то ће бити за неколико дана, из Немачке до 10. децембра још 200.000 вакцина за грип, а покушаћемо да до 1. децмебра, јер смо данас покренули инцијативу да набавимо још 200.000 вакцина. Тако да ћемо пропорционално броју становнка имати убедљиво највише вакцина”. Вучић каже да је подељено 365.000 четворовалентних вакцина.

Ванредно стање као опција увек постоји, али је боље да не размишљамо о њему, већ о томе како да то стање избегнемо, поручио је Вучић и приметио да за сада није потребно ванредно стање, већ да се постојеће мере стриктно поштују.

Он је тако одговорио на питање да ли би, иако се за сада не размишља о ванредном стању, најоштрије мере могле да буду размотрене ако број заражених у дану пређе 1.500, будући да о томе говоре поједини епидемиолози, попут Предрага Кона и Бранислава Тиодоровић.

“О мерама одлучује Кризни штаб, а држава ће да их подржи. То су веома одговорни људи, и Кон и Тиодоровић, који боље него ја знају. Само што ми морамо да исплатимо и плате и пензије и зато је боље да не долазимо у такву ситуацију”, рекао је Вучић.

Како је навео, таква опција увек постоји, али је боље да се не размишља о њој, већ о томе како да се та опција избегне, додајући да и када се спомиње или уводи ванредно стање, нико то не ради зато што то воли или некоме прети, већ зато што постоји страх и брига за животе људи.

“Не мислите да је у Француској уведено зато што неко ужива у томе да не раде бистрои на Шанзелизеу? Не, већ зато што умире преко 500 људи дневно”, рекао је Вучић.

Додао је да ће се, уколико и када то тога дође, разговарати са људима из здравственог система, јер то, истиче, никада није била политичка одлука.

“Није довољно примењено оно што је већ донето и зато морамо да будемо оштрији и озбиљнији у спровођењу мера које су већ на снази”, поручио је председник.

Додао је и да је посао државе да набави оно што струка тражи, ремдесивир, хлорокин, вакцине, респираторе, све што је потребно да се заштите животи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here