Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је веома забринбут због пребијања Срба на прелазу Брњак, и упитао НАТО и за ЕУ зашто то дозвољавају.

“Рекли смо им јасно које су границе до којих ћемо трпети насиље Аљбина Куртија и њихових специјалних снага. И то знају и Европљани и Американци. Веома прецизно смо рекли и који су наши потези и којим редоследом ће да иду”, рекао је Вучић новинарима у Будимпешти.

Вучић је истакао и да верује у храброст нашег народа и поново поручио да се неће више догодити физичко угрожавање и прогон, ако буде таквих покушаја.

Вучић је напоменуо и да је и данас у Будимпешти разговарао о ситуацији на КиМ и да је то питање о коме говори увек и на сваком месту.

На питање како он чита најновије саопштење ЕУ да све одредбе Бриселског споразума треба применити, а при том се не апострофира формирање Заједнице српских општина Вучић је рекао: “Хвала им на томе, добро је да важи Бриселски споразум”.

“Очекујем сутра хитан састанак Управљачког тима о Заједници српских општина, надам се да нећемо чекати наредних девет година”, рекао је Вучић у ироничном тону, алудирајући на управљачки тим за успостављање Заједнице српских општина, предвиђен Бриселским договором.

Он је објаснио да је неспорно да се ЗСО односи на 10 општина са већинским српским становништвом, са изузетком три насеља

“Они су узели лажну комбинацију споразума из 2011. и неког анекса из 2016. године што је такође накарадно тумачено, али ЕУ представницима је то довољно и они кажу да то негде пише и да имају право. Ако је то тако зашто онда рушите, скидате, цепате, хапсите људе који се понашају недвосмислено у складу са бриселским споразумом”, рекао је Вучић.

Када вам нешто треба, додао је, онда као са шведског стола узимате полуинформације и злоупотребљавате полуправила на најгори начин и заузимате север.

“Са друге стране да не причам о активностима, они траже српске агенте по шумама, плаше се сваког дрвета. Да није трагично, да се помало насмејете, али они све то могу, а када дође до стварног испуњавања Бриселског споразума они онда хапсе јер им се може”, рекао је Вучић.

Додао је да све то говори о нашој тешкој ситуацији и о каквим се лицемерима ради истичући да се не ради ту о Куртију, већ о онима који га подржавају а код којих је то израженије.

Битни разговори у Будимпешти, Вучић се срео и са Пенсом

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Будимпешти имао добре разговоре и са бившим потпредседником САД Мајком Пенсом, и са премијерима Чешке, Словеније, и домаћина Мађарске.

“Имао сам добре разговоре са Пенсом, разговарали смо о глобалним питањима. За нас је од посебног значаја разговор са чешким премијером Андрејем Бабишем, са Орбаном, Јаншком, Додиком. Разговарали смо о свим важним питањима”, пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да се нада да ће у наредним месецима имати прилику да у Србији угости председника Пољске, што би, каже, било од значаја за нашу земљу.

Додао је да ће бити још посета Србији из Централне Европе, што је важно за развој наше земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here