Mesto za reklamu

08.07.2019.

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да би постизање договора са Албанцима била важна тековина за будућност грађана. Ипак, указује да се не може постићи договор са некиме ко каже “морате да нас признате у оквиру ових граница”. Увек сам говорио да је то питање за Србе и Албанце, да су нас оставили на миру можда бисмо се и договорили, рекао је Вучић. Косово и Метохија је важна територија, а најважнији је онај део територије на коме живе Срби и зато треба да водимо рачуна о њима и да се изборимо за опстанак. Истакао је и да нема никакве понуде Американаца у вези са разграничењем.

Коментаришући изјаву бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мајера да би Београд и Приштина требало да „зграбе“ опцију разграничења, док је иста у понуди, Вучић је нагласио — да никаква понуда Американаца није на столу. Он је додао и да не крије да би волео да се постигне трајни мир са Албанцима, али и да није сигуран — колико је то реално.

„Увек сам говорио да је то питање за Србе и Албанце, да су нас оставили на миру — можда бисмо се и договорили“, рекао је Вучић, гостујући у јутарњем програму РТС-а.

Председник Србије је потврдио и да су Американци увек били укључени у преговоре и да без њих, Руса и других великих сила — тешко да може да се дође до решења.

„Али, како и да дође до решења ако неко каже — ’морате да нас признате у оквиру ових граница и то је једино решење‘? Пре тога, правили су границе на рачун Србије, како су хтели. На то, ни они, ни западни део јавности, немају одговор, и кажу — терајте даље“, рекао је Вучић.

Говорећи о ставу Вашингтона према Косову, председник Србије је изјавио да су Трампови сарадници отворенији за различита решења, јер они нису подржавали самопроглашену независност, али навео је и да постоји други блок, такозвана „дубока држава“, који се и даље чврсто држи притиска на Србе и за који је Србија за све крива.

Коментаришући информацију да би САД могле да се, од септембра, укључе у решење косовског проблема, Вучић је приметио да су Американци увек били укључени у тај процес и да ће се, без Американца, Руса и других сила — тешко доћи до било каквог решења.

Упитан шта за њега лично представља Косово и Метохија, Вучић је казао да је то важна територија, али да је много важније од територије — то што тамо живе наши људи о којима морамо да водимо рачуна, морамо да се изборимо за њихов опстанак на њиховим вековним огњиштима.

На питање да ли би сматрао личним поразом ако, за време његовог мандата, не буде било договора са Албанцима, председник Србије је рекао — да то не би доживео тако, али да би волео трајни мир са Албанцима.

Вучић о посети Макрона: 20 споразума, на столу КиМ, ЕУ…

Приликом посете француског председника Емануела Макрона Србији, која је заказана за наредну недељу, биће потписано око 20 различитих споразума, изјавио је Вучић и додао да ће са француским лидером разговарати о економској и политичкој сарадњи и о европском путу Србије, али и о Косову.

„Мој тим, у сарадњи са његовим тимом, већ размењује информације, већ сагледавамо како, шта и на који начин можемо у будућности да решавамо“, рекао је Вучић.

На констатацију новинара да је Макрон први француски председник који, после 18 година, долази у Србију, још од времена Жака Ширака, Вучић каже да се Ширак тада задржао само један дан.

„Председник Француске долази на два дана у Београд, неће ићи у друге земље у региону и то представља велику част за Србију“, рекао је он.

„То је велика посета за нас, од огромног значаја. Реч је о једном од два најважнија европска лидера, којима припада будућност“, закључио је председник Србије.

Две милијарде евра издвојићемо за младе

“Инвестициони план је најважнији и тиме бих био веома поносан пред крај мандата, ако би то успело. Тиме желимо да обезбедимо не само да будемо земља са највећим растом у овом делу Европе, већ са убедљиво највећим растом”, рекао је Вучић.

Како је приметио, 10 милијарди евра, на четири или пет година, можемо да покријемо само растом од 5 одсто.

Додао је да постоји много идеја у шта да се уложи новац, али да је он лично инсистирао у разговорима са премијерком Аном Брнабић да две милијарде буду издвојене за младе људе, на више начина.

“Да кренемо од школовања, да деца не размишљају да трећу или четврту годину завршавају негде другде. Није довољна само садашња стипендија, мораћемо нове стипендије да уведемо”, рекао је председник.

Такође, око 400 милиона евра биће уложено у изградњу 50.000 станова за младе брачне парове.

Додао је да жели да разговара са младим људима, како би видео шта они желе, те приметио да не жели да види само аутопутеве, који јесу важни, али да мора да се улаже и у друге ствари, за које данас држава може да издвоји.

У том смислу, навео је да је важно да људи у сваком месту имају канализацију, да се реши питања квалитета воде у појединим војвођанским местима.

Такође, подсетио је да се ради на обнови клиничких центара, општих болница широм Србије.

“Све то када кренемо, биће велики замајац за раст БДП-а”, приметио је председник.

Такође, истакао је да није случајно немачка канцеларка Ангела Мекрел похвалила српску економију.

Поновио је да ће Србија за годину дана бити земља са највећом просечном платом у региону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here