Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Председник Александар Вучић најавио је да ће комплетна Дунавска магистрала бити обновљна до краја јуна наредне године. Пренео је да постоји идеја да се изгради стаклени мост, на месту где је Дунав најужи, на висини од 310 метара, који би спојио српску и румунску обалу. Поновио је да је исток Србије бисер Европе и да сви који дођу у то могу да се увере.

Александар Вучић је обишао радове на рехабилитацији пута Голубац-Доњи Милановац, дужине 55,5 километара, који су почели пре неколико дана. Вредност радова износи око 1,3 милијарде динара.

Констатовао је да је пут, чија је обнова започела, изузетно лош. “Само смо га крпили 40 година”, рекао је Вучић који је претходно посетио манастир Тумане. 

Председник је истакао да је циљ да цео пут од Голупца, преко Великог Градишта, Доњег Милановца, до Кладова, буде потпуно нов.

“Моје питање је може ли то до 15. јуна наредне године”, упитао је Вучић извођаче радове и добио потврдан одговор, уколико временски услови не буду препрека.

“У најгорем случају, до краја јуна, да буде спремно пред јул и август следеће године, да подигнемо и плаже у овом крају”, рекао им је Вучић.

Он је поновио да путеви у Србији, посебно источној, нису обнављани 50 година.

“Неће да нам дођу наши људи из иностранства, кад виде да су лоши путеви. Уз нове путеве, и нове садржаје, доћи ће, а можда и остану”, рекао је Вучић.

Он је истакао да ће до краја године бити завршен пут Доњи Милановац-Кладово.

“Онда остаје 35 километара, до јуна, да спојимо све и онда ћемо имати фантастичну Дунавску магистралу”, рекао је Вучић.

Остаје затим да се обезбеди и друга инфраструктура и садржаји, марина, пристаниште, бициклистичка стаза, рекао је председник.

Пренео је да постоји идеја која би туризму много донела, да се изгради стаклени мост, на месту где је Дунав најужи, у Казану, на висини од 310 метара, који би спојио српску и румунску обалу. За то, каже, сада нема новца, али у перспективи се можда у разговору са румуснком страном дође до договора о том пројекту.

Подсетио је да је Рамска тврђава дивно место, да је недалеко одатле Дунав најшири, да је Рамска тврђава обновљена, Голубачка такође, да се ради на Фетислам тврђави…

Рекао је да постоји могућност да се следеће године поново уведе брод од Београда до Кладова, за шта је држава спремна да издвоји и субвенције.

Он је најавио да ће ускоро, крајем септембра или почетком октобра бити отворен рудник “Тимок” код Бора.

Обнова путева на истоку Србије кошта укупно око 45 милиона евра, што су огромна улагања, истакао је председник.

Представник надзорног органа Путева Србије Владимир Петровић рекао је да радови надеоници Голубац-Доњи Милановац обухватају уклањањање постојећих слојева асфалта, ојачање постојеће коловозне конструкције, побољшање дренажног система, израду нове вертилакалне и хоризонталне сигнализације, као и промену еласто одбојне ограде.

Навео је да су при крају радови на деоници од Доњег Милановца до Рудне главе, дужине 21 километар, и да ће бити завршени крајем следеће седмице.

Обнову саобраћајнице Доњи Милановац-Голубац финансирају Министарство грађевинарства, саобраћаја ибинфраструктуре и ЈП “Путеви Србије”. Рок за завршетак радова је 19. април 2022. године.

Радове на овој деоници Дунавске магистрале, који су почели 19. августа, са председником су обишли министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуте Томислав Момировић, директор ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак и директор “Коридора Србије” Александар Антић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here