Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Србије Александар Вучић каже за РТС да је велика част за Србију што ће учествовати на скупу америчко-израелског комитете за јавне послове у Вашингтону. По повратку из Вашингтона, расписаћу изборе 4. марта, каже Вучић.

Александар Вучић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће 4. марта расписати парламентарне изборе, додајући да ће кампања бити дуга више од 50 дана.

Одговарајући на питање колико је Србија спремна, у случају да коронавирус који је узнемирио цео свет, стигне и у нашу земљу, председник је рекао да је Србија предузела све нужне мере:

“Немамо никог зараженог, али тешко ћемо проћи без тога. У региону већ свуда постоји, али и кад се појави ништа неће бти страшно”, рекао је Вучић изражавајући забринутост што епидемија утиче на економију и берзе. Упркос томе, додао је, Србија тренутно не осећа те проблеме, јер има огромну ликвидност.

“Да динара не зарађујемо у овом тренутку, ми можемо неколико месеци да издржимо не увећавајући јавни дуг. Финансијски смо се обезбедили. Брине ме пад берзи, то све руши добар економски амбијент. Разговарао сам са шефом ммф-а, и он је рекао да нема прогнозе, нико не може да је направи. Наше је да се држимо, да будемо ујдињени”, каже Вучић.

О датуму расписивања избора изјавио је да ће то учинити 4. марта.

Избори ће бити расписати по повратку Вучића из Вашинтона где ће учествати на скупу Америчко-израелског комитета за јавне послове у Вашингтону (АIPAC), једне од најмоћнијих израелских лоби група.

Председни је најавио да га у наредних месец дана очекују разговори са немачком кацеларком Ангелом Меркел, делегацијом Кине, председником Русије Владимиром Путином.

Скупу у Вашингтону ће присуствовати бројни чланови Конгреса, амерички државни секретар Мајк Помпео, амерички потпредседник Мајк Пенс. Председник истиче да ће се са скоро свима видети.

“Тамо ће говорити и аустријски канцелар Себастијан Курц и са њим ћу се видети, са свима који о нама одлучују у САД, и на том скупу али и на свим сусретима. Сутра учествујем на тој конференцији, одмах идем у Вашингтон. У понедљак сусрет са Помпеом, имаћу сусрет и са Гренелом, Палмером. Ићи ћу и у Пентагон. КиМ ће бити најважнија тема”, поручује председник.

Позив је, како каже, добио не због имена и презимена већ због свега оно га што је Србија урадила – усвојила декларације и законе.

“Претпостављам да је то резултат свега онога што смо урадили. Велика част за нас, а кад бих вам рекао колике напоре су улагали многи амерички конгресмени да Тачи и други учествују на скупу, људи ће боље разумети колика је част за нашу земљу”, наводи Вучић.

Указујући да ће питање Косова и Метхоје бити главна тема састанака у Вашингтону, председник се осврнуо и на најаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 15. марта укинути таксу на увоз сировина из централне Србије.

Сматра да Европска унија у Куртију види великог савезника и да је његову најаву подржала саопштењем не чекајући прво реакцију Србије.

“ЕУ је изашла пре нас, никада нису били тако брзи. То је очигледно било договорено у Приштини каква реакција треба да буде да би било похваљено. Не знам шта да кажем, не желим да увредим било чији труд”, указује председник Србије.

Наводећи да су таксе на снази готово 15 месеци и да је то довело до прекида трговине, Вучић напомиње да “су очекивали да реакцију ‘ви сте хероји'”.

“Не, чекајте, ви сте уништили нашу позицију на тржитшту, изгубили смо 500 милиона евра. Ми на то треба да вриснемо од одушевљења и кажемо ‘фантастична вест’? Имао сам позиве из више европских земаља које су ме саветовале да то прихватим. Ја сам рекао да можемо да прихватимо да не разумемо многе ствари, али баш да смо најглупљи, није сасвим истинито”, сматра Вучић.

Коментаришући изјаву црногорског председника Мила Ђукановића за Ројтерс да Србија и Русија поткопавају независност Црне Горе, председник је рекао да је то неистинито и да, каже, зна да и Ђукановић “зна да је то неистинито”.

“Несумњиво је да ће Американци увек ићи против СПЦ јер мисле да Русија има утицај на нашу цркву. Европљани ће се правити невешти и тражиће што мање приче о етницитету, српском народу. Немају одговор једино на моје питање за све њих: не тражимо велику Србију, тражимо да Срби имају она права која су загарантована свим другим грађанима који припадају нацијама мањим у односу на већинску, тражимо да Срби имају права каква имају Албанци у Северној Македонији. Мислим да је то у складу са највишим светским стандардима. Подршка нашем народу је нормална”, наводи председник Србије.

Додајући да сваку ноћ погледа целе вечерње дневнике свих земаља у региону и окружењу, Вучић је рекао да се у њима може видети “страшна подршка обесправљеном црногорском народу у Србији”.

Када је реч о Босни и Херцеговини, председник наводи да ће у Вашингтону чути “како је Милорад Додик крив за све, да је Република Српска тег око врата свима”.

“Од мене ће чути да је РС уствна категорија БиХ, да је установљена Дејтоном, и да је била услов sine qua non за мир. Такође ћу поставити питање шта је то Србија урадила другачије или погрешно да буде тема најжешћих напада, а да истовремено сви ћуте и праве се невешти”, напомиње Вучић.

Коментаришући могућност да Турска пусти мигранте ка Европи након напада у Идлибу, Вучић је рекао да ће Србија морати да се сачува у мигрантској кризи али и да покаже поштовање према мигрантима.

“Никад не знате како ће се развијати та криза. Кроз нашу територију је прешло много људи, у стању смо да издржимо 10.000 људи, али ако неко мисли да можемо да буде паркинг за мигранте, Србија ће заштити своје интересе, тај филм нећете гледати”, поручује председник.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here