Mesto za reklamu

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас гостујући на Телевизији „ХЕПИ“, да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

  1. 11. 2018.

„Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после 12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор“, изјавио је председник Вучић

Упитан за „непристојну понуду“ да Србија настави дијалог са Приштином а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног света да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мере.

„Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим“, истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову „штап и шаргарепа“, Вучић каже:

„Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формирање ЗСО“, указао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, „истог секунда све применили“. Он је додао да Приштина ради то што ради и у вези са повећањем такси, и енергетике, и најаве формирања војске да би се са једне стране урушио дијалог, а онда, што је још горе, да се не би дошло до компромисног решења јер је некоме потребан стални, латентни сукоб Срба и Албанаца. Вучић је упозорио и да тај латентни сукоб, може да се претвори и у отворени сукоб пре или касније само зато што то неко хоће споља и са албанске стране.

Вучић је рекао и да је у Бриселу разговарао са виском представницом ЕУ Федериком Могерини и косовским председником Хашимом Тачијем, да је поновио да је Београд спреман за разговоре и компромис, али и да постоје ствари које не можемо да толеришемо.

„Ја се никад никоме не жалим на ствари у региону, али то је (увођење додатног пореза) једина ствар коју сам рекао Ангели Меркел током недавног сусрета у Паризу“, рекао је председник и објаснио да и поред става немачке канцеларке о Косову, који је свима јасан, за њу је неприхватљива идеја да се толико крши међународно право предузетим мерама.

Вучић је указао и на друге ствари које ради Приштина, наводећи и скору законску норму по којој ће се затвором кажњавати ако се лоше говори о ОВК, па најаве формирања такозване војске Косова и слање пука те војске на север КиМ. Упитао је за кога спремају ту војску сем да пуцају на Србе.

Вучић је изјавио да се нада нашој победи у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Указао је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спречи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

„Нисам оптимиста по природи, али се надам нашој победи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и победи Србије“, рекао је Вучић.

Он је указао да Србија није против себе имала Албанце него најјаче светске силе.

„На захтев било које чланице може да се провери ко је како гласао. Америка је поручила — ви можете да гласате како хоћете, ми ћемо знати шта сте одлучили. И сада многи који су мислили да гласају за нас, а под притиском су, питање је какву ће одлуку да донесу“, рекао је Вучић.

Захвалио је Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства Косова у Интерполу скине са дневног реда.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here