Mesto za reklamu

24.01.2020.

У обраћању новинарима председник Србије Александар Вучић је после састанка са специјалним изаслаником председника САД за Косово Ричардом Гренелом рекао да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора, али да је захвалан што је Гренел разумео које су потребе Србије. Гренел је поручио да Приштина мора да укине таксе, а Београд да заустави кампању за повлачење признања Косова.

Председник Србије Александар Вучић је захвалио Гренелу на времену које је издвојио за Србију, као и на уложеном труду и ентузијазму. Истакао је да у односима Београда и Приштине нема лаких разговора, али да је захвалан што је Гренел разумео које су потребе Србије. Рекао је да је  добро разумео колико је важно да се у савременом свету договара и превазилазе баријере.

Гренел: Ту сам због повезивања, немам велику агенду

 

Изасланик Председника САД Доналда Трампа Ричард Гренел је поручио да је лепо вратити се у Београд и пренео је поздраве америчког председника.

Гренел је рекао да је и јуче у Приштини на састанцима са свим лидерима и пословном заједницом пренео да таксе од 100 одсто на српску робу морају да буду укинуте и да су неприхватљиве.

Исти захтев преносим и овде, а то је оно што се тиче кампање за повлачење признања, која мора да се заустави, нагласио је Гренел.

Навео је да „морамо да се крећемо у правцу привреде“, отварања нових радних места, а то значи и укидање такси које ће довести до већег богатства и нормалније ситуације кад је у питању трговина.

„Сви смо се на то усмерили и уверен сам да идемо у том правцу“, рекао је Гренел.

Отворен и искрен и не лак разговор с Гренелом

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да му је Гренел пренео да је поручио Приштини да мора да укине таксе, а да Београд треба да заустави кампању за повлачење признања Косова.

Пренео сам му да не прихватам знак једнакости између повлачења признања и приштинских такси – изјавио је председник Србије

Вучић је истакао и  да је са Гренелом имао веома добар, отворен и искрен разговор, који се, каже, пре свега тицао унапређења животног стандарда људи и бољег економског и инфраструктурног повезивања у региону. Он је захвалио Гренелу што је, каже, на рационалан начин, уз врло снажну агенду и жељу да напредујемо у односима, разумео које су потребе Србије и шта грађани желе да виде.

Вучић је пренео да је Гренелу изнео све проблеме које смо имали од увођења такси на робу из централне Србије. Посебно су, каже, погођене прехрамбене компаније, а платили смо и цену у укупној унутрашњој трговини у оквиру ЦЕФТА.

„То је нанело штету и људима у Приштини, колико и у Београду и свим местима широм Србије“, рекао је Вучић.

Пренео сам да подржавамо успостављање авио саобраћаја, да желимо развијенију инфраструктуру и снажније трговинске односе”, рекао је председник Вучић.

“Имамо државни став по питању независности Kосова, који се разликује од става Сједињених Америчких Држава и Приштине. Они желе што више признања, ми не желимо и наш посао је да радимо на томе”, рекао је Вучић.

“За мене то није исто, јер су таксе уведене без икаквог разлога. Не може да буде танте за кукурику, како се то у нашем народу каже, него мора танте за танте”, додао је председник.

Председник Србије је нагласио да, уколико би се изједначиле таксе и повлачења признања, испало би да је Србија крива за таксе, а, како је рекао, нисмо ни за шта криви.

“Не заборавите да Србија није уводила таксе Приштини ни 2008. године и 2009. године, када су прогласили независност, а они су нама увели зато што се то свидело једном човеку да повећа свој рејтинг”, констатовао је Вучић.

Он је оценио да је Ричард Гренел, како је рекао, био фер, јер говори исто и у Београду и у Приштини, док други изасланици, навео је, “једно говоре тамо, а друго овде”.

Поздрави Ани Брнабић

Гренел је упутио и поздраве премијерки Србије Ани Брнабић наводећи да зна да је синоћ имала сусрет са Иванком Трамп.

“Имали су сјајну дискусију о многим проблемима и ценим њену подршку”, навео је Гренел.

На новинарско питање да ли је фер да се од Београда тражи обустављање кампање за повлачење признања у замену за укидање такси, Гренел је рекао да није на њему то да одлучи и да он само покушава да се усмери на бољу будуност људи.

“Да пренесем нешто од ове енергије коју ми имамо у САД. Да политичка питања ставимо у страну и да се усредсредимо на привреду”, навео је Гренел.

Отворен позив Трампу

Вучић се захвалио и америчком председнику Доналду Трампз на великој пажњи коју је посветио Србији и навео да је то веома важно.

“Желим јавно да кажем да Трамп има отворен позив да посети Србију. Нигде у Европи га неће дочекати такво гостопримство као овде и то је ствар коју као озбиљан човек гарантујем”, навео је председник.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here