Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су исток Србије и Поморавље “бисери” наше земље и истакао да Србија без помоћи Европске уније не би могла у тој мери да уложи у развој туризма и очување културног наслеђа у источном делу Србије. Вучић је навео да се у Србији често нађе разлог за критику ЕУ, али да у овом случају ЕУ иде огромна захвалност за све што су учинили.

“Другачије ће изгледати исток Србије када сви ови пројекти буду имплементирани”, рекао је Вучић, обраћајући се на представљању почетка пројекта “ЕУ за културно наслеђе и туризам”, у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 евра за пројекте на истоку Србије.

Реализацијом тих пројеката, истакао је, развиће се и друге гране, а не само туризам.

“Тих 16,5 милиона евра за различите пројекте је огроман новац… Неће да промени све, али је тешко да бисмо, без обзира на све успехе које имамо у економској политици, могли да издвојимо новац за ове пројекте”, рекао је Вучић на представљању пројекта у оквиру Београдског сајма туризма.

Он је оценио да ЕУ на паметан начин улаже новац у стратешки развој и туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно, како би Србија могла да привуче различите категорије људи да дођу на исток наше земље.

“Исток Србије и Подунавље су бисери Србије, које до данас нисмо искористили”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је уз помоћ ЕУ обновљена Голубачка тврђава и истакао да ће, када буду завршени пројекти, и Кладово, Неготин, Зајечар и други делови источне Србије, потпуно другачије изгледати.

“Ово што ради ЕУ откриће нам лепоте наше земље, да ми можемо да видимо колико нам је лепа Србија и шта можемо да урадимо за нашу земљу”, рекао је Вучић, истичући да много грађана Србије није никада било на истоку земље.

Он је указао да ће захваљујући овим улагањима доћи до процвата угоститељства у источној Србији, а да ће грађани тог дела земље видети да имају шансу да остану у својој земљи и да не иду у свет да тамо зараде хлеб.

“Молим људе да добро чују шта је све што хоћемо са овим новцем да урадимо. Нама остаје после да урадимо још, да привучемо људе из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша, али и из целог света”, рекао је Вучић.

Он је приметио да Немци, Аустријанци и Холанђани имају невероватну љубав према Дунаву, те да ће долазити све више код нас, овде ће оставити новац, а на нама је да им покажемо шта имамо.

“Ово је изванредна прилика да им понудимо нешто боље и више. Потрудићемо се да на овај новац додамо и сами још средстава, како бисмо поправили комуникациону инфраструктуру ка источној Србији, брзу саобраћајницу ка том делу земље”, рекао је Вучић. Председник је поновио да је бескрајно захвалан ЕУ на помоћи, те приметио да можда многи неће овој теми посветити много пажење сутра у медијима, јер ће бити нешто атрактивније, али да је ово велика ствар за исток Србије.

“Ово је велики новац за нас, за исток Србије, који ће другачије изгледати после ових пројеката. Ми ћемо да додамо још и то је јавни позив да се људи из тог дела Србије, који су отишли у свет, врате, да омогуће себи и свом народу да остане на својим огњуштима, али и да доводимо госте из иностранства”, рекао је Вучић.

Поновио је да без ЕУ, како год то некоме непопуларно звучало, не бисмо могли овако нешто да урадимо,те изразио наду да ће европски партнери наставити да улажу у исток, али и у друге делове Србије, јер су, каже, прелепе и западна Србија, цело Подриње, југ земље…

Председник је захвалио министру за европске интеграције Јадранки Јоксимовић на ангажману, наводећи да се неретко њен посао и контакт који има са ЕУ институцијама и званичницима, потцењује.

“Европска унија за културно наслеђе и туризам” – подршка развоју источне Србије

У оквиру Међународног београдског сајма туризма, председник Александар Вучић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и заменица амбасадора Немачке Доротеа Гизелман обележили су данас почетак пројекта “ЕУ за културно наслеђе и туризам”.

“ЕУ за културно наслеђе и туризам” је “ЕУ за тебе” пројекат усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

Пројекат финансирају ЕУ са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

У фокусу пројекта је осам општина и градова у Источној Србији и Подунављу – Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек.

Циљ пројекта је да се путем конзерваторских и грађевинских радова побољшају и представе локалитети културног наслеђа као један од фактора унапређења туристичке атрактивности тог региона као што су Феликс Ромулијана, Фетислам тврђава, Рајачке пимнице и Народно позориште у Београду.

Такође, пројекат има за циљ да кроз радионице, семинаре, конференције и студијска путовања пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма без негативних социјалних утицаја, стављајући акценат на очување животне средине и културног наслеђа.

Трећа компонента пројекта су грантови и бесповратна средства додељена локалним самоуправама, удружењима грађана, малим и средњим предузетницима у Доњем Подунављу како би подигли своје привредне и туристичке потенцијале.

Циљ пројекта је и подизање препознатљивости и атрактивности Источне Србије и Доњег Подунавља као туристичких дестинација за потенцијалне посетиоце из Србије, региона и света и то путем маркетиншких кампања у земљи и иностранству.

Фабрици: Подунавље и источна Србија неоткривени туристички рај

   Доње Подунавље и источна Србија неоткривени су туристички рај који има велики потенцијал, изјавио је данас шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици додајући да ће се у наредне три године радити да се та туристичка дестинација представи Европи, али и остатку Србије.

Он је оценио да је пројекат “ЕУ за културно наслеђе и туризам” веома значајан за општине у том делу земље, те навео да ће се у наредне три године радити на представљању тог дела Србије као туристичке, културне и дестинације за љубитеље вина.

Фабрици је казао и да већ четири године живи у Србији и да је то дивна земља која има јединствен туризам.

“Србија је израдила стратегију развоја туризма од 2016. до 2025. године и ми из ЕУ смо срећни што можемо да финансирамо пројекат који ће се реализовати за развој српског туризма у вредности од 15 милиона евра.

Навео је да је друга активност усмерена на источну Србију и Доње Подунавље, те да ће од 15 милиона евра 10 бити издвојено за оживљавање бисера тог региона “римске и средњовековне Србије”, пре свега Феликс Ромулијане код Зајечара.

Културно наслеђе Србије је јединствено и ту смо да помогнемо да се ојача, казао је Фабрици и додао да је од како је реконструисана Голубачка тврђава било више од 150.000 посетилаца из целог света.

Трећи елемент пројекта је усмерен на економски развој и спрегу туризма и локалних бизниса, због чега ће бити организован грант од 1,5 милиона евра који је намењен локалним предузетницима са иновативним идејама у туризму.

Отправница послова у амбасади Немачке у Београду Доротеа Гизелман је изразила задовољство што ГИЗ спроводи пројекат за развој српског туризам, подсетивши да се навршава 20 година немачко – српске развојне сарадње и да је у претходном периоду у фокусу била сарадња на јачању конкурентности привредног сектора, али и стварању бољих услова за живот становништва.

Она је казала да воли да путује по Србији и да је посетила Ђердапску клисуру и њене знаменитости и додала да је источна Србија изузетно богат регион.

«Српска стварност»

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here