Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Будимпешти са мађарским премијером Виктором Орбаном.

“Пријатељски састанак!”, написао је Вучић на свом Инстаграм налогу “БудућностСрбијаав” уз фотографије са Орбаном.

Вучић и Орбан су разговарали на тераси, где мађарски премијер ретко прима своје госте, а одакле се види панорама Будимпеште, а ту су имали прилике да разговарају у четири ока.

Уочи сусрета, Вучић је рекао је да ће са мађарским премијером разговарати о даљем поспешивању билатералних односа, за које је оценио да су већ достигли највиши ниво у историји две земље.

Вучић је, у изјави ТВ Пинк, рекао да Мађарска и Србија имају много тога заједничког, а захваљујући Иштвану Пастору и Виктору Орбану имају најбоље односе у историји две земље.

“Желимо те односе да даље градимо. Имаћу билатерални састанак са Орбаном којег сматрам искреним пријатељем Србије, са којим ћу разговарати о билатералним односима, економској сарадњи, европском путу Србије, али и Косова“, рекао је он.

Казао је да ће замолити Мађарску да помогне Србији по питању Косова, додајући да је Орбан човек од речи.

“Замолићу га, без обзира на чињеницу да је Мађарска признала независност Косова, да нам помогне по неким другим питањима у вези са КиМ. Прошли пут смо их молили за Интерпол, па су помогли”, подсетио је српски председник.

Вучић је указао да је Мађарска земља са великим привредним растом, од које можемо да добијемо и доста инвестиција.

Разговори, према његовим речима, важни су и због велике мађарске заједнице у Србији, али и српске у Мађарској.

“Важно је да градимо даље наше односе“, казао је он.

Вучић је указао да је Србија са Мађарском остварила у прошлој години трговинску размену у вредности од 1,7 милијарди евра, захваљујући чему је Мађарска трећи партнер Србије у ЕУ, иза Немачке и Италије.

“То довољно говори колико је Мађарска важна земља за нас“, рекао је он.

Указао је да ће потом имати заједнички разговор са Орбаном и чешким и словачким лидерима Андрејем Бабишем и Петером Пелегринијем.

С тим у вези је додао да имамо изванредну сарадњу и са Словачком и Чешком, а подсетио је и да председник Чешке Милош Земан ускоро долази у посету Србији.

Рекао је да ће тема разговора бити не само сутрашњи самит о демографији, већ о билатералним односима, погледима на свет, као и како наше мале земље да сачувамо од политичке и економске кризе.

„Колико будемо заједнички деловали бићемо чвршћи и јачи“, поручио је Вучић.

Другог дана посете, председник Вучић ће учествовати на Трећем демографском самиту у Будимпешти, где ће се обратити учесницима конференције.

Према програму конференције, између осталих, на скупу ће говорити председник Чешке Андреј Бабиш, премијер Словачке Петер Пелегрини, заменица премијера Бугарске Маријана Николова, бивши премијер Аустралије Тони Ебот, а поздравиће их Орбан.

Председник Вучић ће овом приликом обићи и Српско забавиште, основну школу, гимназију и колегијум “Никола Тесла”, где ће разговарати са ученицима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here