Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Чешке Милош Земан и ја смо сагласни у много ствари, од њега смо доживели велико поштовање према Србији и српском народу, поручио је председник Србије Александар Вучић на конференцији са Земаном. Чешки председник је истакао да сваки политичар треба да брани интересе своје земље, а не да буде марионета страних власти, као и да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља.

Председник Вучић је током обраћања медија након састанка са председником Чешке рекао да су ретки такви пријатељи и људи који долазе у Србију као што је Милош Земан.

“У много ствари смо сагласни иако сам ја много мање важан од Земана и моја реч никада нема тежну колико има реч Милоша Земана. Доживели смо велико поштовање према Србији и српском народу, веома сам му захвалан”, рекао је председник.

Рекао је да су разговори са Земаном били свеобухватни и конкретни.

“Разговарао сам са искреним пријатељем Србије и нашег народа, то је један од људи који имају импресивну биографију коју би пожелео свако ко се бави јавним послом. Желим му да још много година задржи свој бистри ум и репутацију човека који мисли својом главом а не у интересу дневне политике најмоћнијих сила”, истакао је председник Србије.

“Неопходан компромис, остајемо војно неутрални” 

Вучић је председника Чешке упознао са проблемима са којима се Србија суочава када је реч о Косову и Метохији. “Хвала Земану на ставовима по питању Косова”, рекао је Вучић.

Александар Вучић на конференцији за медије

Само комромисом а не ултиматумима, истиче председник, може се доћи до решења проблема.

“Они који управљају својим земљама треба да воде рачуна о тим земљама а не да буду марионете у било чијим рукама. Ја се тиме руководим и у складу са тим наставићемо политику војне неутралности јер је таква одлука Сркупштине Србије али и народа”, напоменуо је председник.

Истовремено, додао је, Србија има добре односе НАТО-ом и наставиће да на томе ради.

“Ране српског народа из ’99. нису зацелиле и тешко је наћи некога ко разуме шта је НАТО радио тад. Зато ћутимо и гледамо у будућност, радимо свој посао, чинимо све да имамо мир и сигурност и да нам се не понове ратови из 20. века, да ово буде век мира”, напомиње председник.

За Србе, како каже, није лако и једноставно да забораве оно што се догађало пре 20 година и током Другог светског рата.

Земан: Држава коју предводе ратни злочинци не би требало да буде међу демократским земљама

Чешки председник Милош Земан је током обраћања рекао да мора да каже неколико провокативних реченица, јер му не би веровали ако не и био провокативан.

Милош Земан на конференцији

Истакао је да сваки политичар треба да брани интересе своје земље, а не да буде марионета страних власти.

Као другу битну ствар најавио је да ће примити Емира Кусутрицу који је студирао у Чешкој и на основу препоруке три значајне чешке личности 28. октобра ће му доделити медаљу за заслуге.

Као трећу важну ствар Земан је истакао да држава коју предводе ратни злочинци не би требала да се налази у заједници демократским земаља.

“Хашки трибунал је пре неког времена објавио вест где је изразио презрење у вези са ратним злочинима косовских представника. Мислим да је управо због тога дао оставку председник владе Косова. Дозволите да изразим, иако је то лично али тиме и јаче мишљење, да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља”, додао је Земан.

Рекао је да му је на путу од аеродрома председник Вучић рекао да су Србија и Чешка близанци.

“Ја мислим да је то умногоме истина, јер обе земље су средње величине и ја одбијам ону тврдњу мале земље, него средње величине. Обе земље имају и заједничке судбине”, додао је Земан.

Захвалио је Србији на подршци кроз историју. “Ми имамо шта да отплаћујемо и због тога сам овде”, нагласио је Земан.

Вучић: Србија поздравља избор Трочањија

Председник Вучић сматра да ће избор Ласла Трочањија за новог европског комесара за проширење значити много за европски пут Србије.

“Сматрамо да је то неко ко има балансиран приступ и неко ко је све али смо не непријатељ Србије. Реч је о изузетно марљивом, посвећеном човеку. Верујем да ћемо имати значајну подршку у наредном периоду”, истакао је Вучић.

“За месец дана о могућности повлачења признања Косова”

Чешки председник Милош Земан најавио је да ће за месец дана на састанку уставних представника у Прагу поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

На питање да ли Србија може очекивати да нека држава ЕУ у наредном периоду ревидира свој став о независности Косова, Земан је рекао да он није диктатор, али да је оно што може да уради је да за приближно месец дана на саветовању уставних представника у Прагу постави то питање.

“Драго ми је да је господин министар Метнар изјавио да је била грешка да је признато Косово. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој страни то ћемо за месец дана видети”, истакао је Земан.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here