Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Сједињене Државе заинтересоване за решавање “косовског чвора”, јер не желе да то остане замрзнут конфликт у наредних 10 или више година, а тај став је и у интересу Србије.

Вучић је рекао и да се на кратко видео са председником САД Доналдом Трампом, на пријему који је амерички председник приредио синоћ са супругом поводом 74. заседања Генералне скупштине УН.

Истакао је да од тих минут и по разговора са Трампом не жели да прави спектакл, али да га је позвао да посети Србију и да му је пренео да га Срби, заједно са Пољацима, највише воле у Европи.

Да су САД заинтересоване за решавање косовског питања јасно је и после његових разговора са званичницима Стејт департмента Филипом Рикером и Метјуом Палмером.

“Оно што бих истакао као позитивно је што са Американцима може да се разговара рационално, без обзира што неке наше идеје неће прихватити, али желе да чују и труде се да нађу решење, а не да априори осуђују Србију”, рекао је Вучић.

То је, каже, мала врста напретка који су САД направиле, а да ће доћи до есенцијалног напретка – не верује. Али, то што Американци не желе “замрзнут конфликт” на Косову и Метохији је такође у интересу Србије, каже Вучић, јер је питање када тај “замрзнути конфликт” може да се “одмрзне”, односно да постане само – конфликт.

Разговори са Ременгесом, Лодером и Лавровим
Председник Србије састао се данас у седишту УН са председником Демократске Републике Конго Феликсом Цисекедијем.

Током дана, Вучић ће имати билатералне разговоре и са председником Палауа Томасом Ременгесом, председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодером, а потом и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим.

Наша дипломатска активност у Њујорку је на темељу наших напора да дубински и темељно мењамо слику своје земље, каже Вучић и додаје да се на томе вредно радило и да се то види кроз бројне разговоре са људима из Европе и света.

Споменуо је да му предстоје разговори у седишту УН са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, са Русима и Енглезима, и са представницима Палауа и Конга, Гане, представницима Светског економског форума и другим званичницима и утицајним личностима.

Вучић је истакао да се Србија бори за своју позицију, да друге земље имају сопствене интересе, од којих су неки ближи нашим, а неки дијаметрално удаљени, али да је на њему да се бори за Србију и за грађане Србије.

Приметио је да неки мисле да је неважан састанак са председником Гватемале, што је, каже, потпуно погрешно. Сасвим супротно, каже, важно је да и Гватемала чује за Србију, да једна улица у тој земљи понесе име Николе Тесле…

“И због личних односа, сутра ће Гватемала да води рачуна и о нашим интересима, као и ми о њиховим”, рекао је Вучић.

Додао је да је осам одсто земаља чланица УН или повукло или је пред повлачењем признања независности Косова.

Вучић са Брендеом: Србија жели да буде регионални центар WEF

“Србија жели да постане Регионални центар Светског економског форума за четврту индустријску револуцију, како би омогућила технолошки и економски напредак, не само себи него и целом западном Балкану”, изјавио је председник Србије на састанку са председником Светског економског форума Бергеом Брендеом.

Како је саопштено из Служба за сарадњу са медијима председника Републике, током сусрета, Вучић је упознао представнике Светског економског форума (WEF) са макроекономским параметрима Републике Србије и привредним потенцијалима. Он је истакао да је Србија спровела успешне економске реформе, нарочито на смањењу јавног дуга, привлачењу страних инвестиција и развоју малих и средњих предузећа.

Председник Србије захвалио је на свакој помоћи коју Светски економски форум може да пружи Србији у унапређењу, отварању и позиционирању српске економије у свету, с обзиром на то да је глобални социјално-економски развој главни приоритет Форума, саопштено је.

“Република Србија настоји да буде активна на свим међународним форумима, посебно онима који за циљ имају развој трговине, смањење незапослености, едукацију младих, као и друге социјално-економске аспекте”, закључио је Вучић.

Председник Светског економског форума Берге Бренде је истакао да је Србија, захваљујући спроведеним економским реформама, значајно напредовала и постигла завидне економске резултате у претходном периоду.

Двојица саговорника разговарали су и о иницијативи да Београд буде домаћин скупа под окриљем Форума.

Вучић с Муром о билатералним односима, региону, дијалогу…

Председник Србије састао се са политичким директором Министарства спољних послова Велике Британије Ричардом Муром с којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и проблемима у дијалогу са Приштином.

Вучић је констатовао да су односи две земље добри, али да би требало радити на интензивирању политичког дијалога.

Вучић је нагласио да је Србија, када су односи са Приштином у питању, снажно посвећена наставку дијалога под окриљем ЕУ, али не пре него што буду укинуте таксе на српску робу. Он је истакао да је веома важно што је Велика Британија тражила од приштинских власти да укину таксе, нагласивши да се Србија у дијалогу са Приштином суочава са огромним изазовима у циљу проналажења одрживог решења.

“Наш приоритет је да се трајно и одрживо решење за питање КиМ постигне путем компромиса без фаворизовања било које стране”, закључио је председник Србије.

Вучић је захвалио Великој Британији на подршци европским интеграцијама Србије протеклих година.

“Захвални смо што, упркос Брегзиту, Велика Британија изражава спремност да нам помогне у правцу интегрисања у ЕУ, јер је процес европских интеграција држава западног Балкана од суштинског значаја за мир и стабилност у региону”, додао је председник Вучић, а наведено је у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника.

О сарадњи са ДР Конгом

Председник Вучић састао се са председником Демократске Републике Конго Феликсом Антоаном Чисекедијем Чиломбом, с којим је разговарао о могућностима за успостављање јачих веза између двеју земаља, имајући у виду историју добрих односа Београда и Киншасе из времена почетака Покрета несврстаних земаља.

Председник Вучић је захвалио председнику Чиломбу на принципијелном ставу да ДР Конго не признаје самопроглашену независност тзв. Косова, који посебно долази до изражаја кроз гласање против чланства тзв. Косова у међународним организацијама.

Двојица саговорника су се сагласили да највеће могућности за сарадњу леже у области пољопривреде, енергетике, здравства и образовања.

Председник Вучић је рекао да студенти из ДР Конга могу да користе стипендије из програма “Свет у Србији” за школовање у нашој земљи, наводи се у саопштењу Прес службе председника Републике.

Председник Чиломбу је рекао да је данашњи састанак за њега сигнал да Србија жели чвршће везе са ДР Конгом и прихватио позив председника Вучића да ускоро званично посети нашу земљу.

Низ разговора за даљи напредак 

“Састанци и сусрети са највећим светским званичницима веома су важни за даљи напредак Србије”, изјавио је Вучић и додао да ће на свечаној вечери искорисити прилику да први пут поразговара са новим секретаром за националну безбедност САД Робертом О’Брајеном и да представи Србију у најбољем светлу.

Вучић је рекао да ће на тој вечери, којој ће касније присуствовати, бити много људи важних за напредак Србије, од америчког бизнисмена Џареда Коена, Бергеа Брендеа из Светског економског форума, људи који се баве иновацијама, начуном технологијом, вештачком интелигенцијом, роботиком…

Посебно је истакао да ће бити присутан и нови секретар за националну безбедност САД, Роберт О’Брајен, који је на тој дужности заменио Џона Болтона.

“То ће бити прилика да се упознамо и по први пут разговарамо”, подвукао је Вучић.

Поредећи такве сусрете са онима из Давоса, где се одржава Светски економски форум, Вучић је рекао да су то вечере врло интензивних разговора, те да ће гледати да чује што је могуће више, да процени какви су О’Брајанови погледи и да покуша да представи Србију у најбољем могућем светлу.

Вучић је навео да је веома важан и састанак са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, који ће уследити касније данас, као и да са представницима Конга, Гане, Палауа, састанак са Ричардом Муром из Велике Британије…

“То су много важни састанци за нас, као и они са Бергеом Брендеом и Мартином Ларкин, јер се Србија бори да постане центар Балкана за четврту индустријску револуцију”, поручио је Вучић.

Ако у томе успемо, а председник се нада успеху, била би то, каже, велика част за Србију, након што је Београд постао седиште Транспортне заједнице.

“Ако постанемо центар Балкана за четврту индустријску револуцију Светског економског форума, то је огромна част, шанса и преимућство да Србија у модерним технологијама иде можда и брже од комшија. То је за нас много важно и срећан сам ако успемо”, рекао је Вучић.

“Говорићу оно што међународна заједница треба да чује”

Вучић каже да ће сутра у обраћању пред Генералном скупштином УН рећи оно што сматра да је важно да међународна заједница чује, за разлику од многих који се на светској сцени заправо обраћају сопственој јавности.

“То ће да слуша мали број људи у сали, али велики број људи ће кроз документа да добије, тако да је то за мене важно. Верујем да нећу осрамотити Србију”, рекао је Вучић одговарајући на питање извештача Пинк тв како ће изгледати његов сутрашњи говор и да ли ће Косово бити у фокусу.

Навео је да још није финализовао свој говор, и да ће то урадити кад чује обраћања званичника.

“Имам основе урађене, четири написана говора, али морате да мењате у складу са оним што чујете овде. Трамп је имао исту матрицу као пре годину, две, неки су је променили…”, рекао је Вучић.

Навео је да у Њујорку јасно могу да се виде поделе на глобалисте и патриоте, поделе на оне који подржавају Грету Тумберг, активисткињу за борбу против климатских промена и оне који је називају “Света Грета”.

“То су за нас питања на која не можемо да утичемо ни да се мешамо, али то говори о томе да свет граби ка лажном идеолошком сукобу, али се заправо ради о мноштву других врста интереса”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија треба да води рачуна о себи.

“Ја могу да говорим да ли је мени симпатична Грета или не, али то никога не занима, то је моја лична ствар. Суштина је шта ми за нашу малу земљу можемо да урадимо”, рекао је Вучић.

Додао је да Србија треба да се труди да оствари своје интересе у свету у којем су Америка и Кина тренутно најјаче нације.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here