Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, посебно у области пољопривреде, као и о актуелној енергетској кризи, као и о горућим геополитичким питањима.

Председник је захвалио на доследној подршци Екваторијалне Гвинеје очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, упркос притисцима које та земља трпи.

Вучић је навео да је, посебно данас, зарад мира и просперитета у целом свету, неопходно пуно поштовање међународног права, чијих се принципа Србија чврсто држи, саопштила је прес служба председника Србије.

Председник је посебно истакао да ће Србија настојати да помогне пријатељима у превазилажењу кризе са храном и другим основним животним намирницама, али и преношењу знања и технологија из Србије у ту земљу.

“Сагласили смо се да постоје неискоришћени потенцијали у области пољопривреде, грађевине и енергетике, као и велико интересовање компанија из наше земље да учествују у даљем развоју инфраструктуре у Екваторијалној Гвинеји. Циљ нам је да наставимо сарадњу и у области ИТ сектора, културе, спорта, али и образовања”, поручио је Вучић.

Он је додао да ће бити настављени разговори и о међусобном отварању дипломатских представништва у Србији и Екваторијалној Гвинеји.

Председник Србије је упутио позив председнику те земље Теодору Обијангу Нгеми Мбасогу да у скорије време посети Србију.

Потпредседник Манге пренео је поздраве председника Мбасогуа и поручио да је Србија круцијалан партнер Екваторијалне Гвинеје, због чега је веома битно јачати сарадњу две земље у областима кључним за развој.

Он је захвалио председнику Вучићу на напорима које улаже како би се смањиле последице, које та земља трпи због сукоба у Украјини и истакао да та неће заборавити донацију вакцина против вируса корона, захваљујући којој су спасени многи животи у Екваторијалној Гвинеји.

На састанку је, такође, договорено да се повећа број стипендија за студенте из Екваторијалне Гвинеје који желе да се школују у Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here