Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о различитим компромисима, али не прихвата ултиматуме када је реч о Косову и Метохији. Позвао је грађане Србије да се понашају рационално и одговорно како би се сузбило ширење коронавируса.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре, након свечаности затварања Дечије недеље у Палати “Србија”, рекао да је за Србију од изузетног значаја да настави пут ЕУ, чувајући пријатеље и војну неутралност.

Рекао да је српска војска на јучерашњој војној вежби на Пештери показала изузетну оспособљеност, опремљеност и огроман прогрес направљен претходних година.

“У складу са тим, гледаћемо да војска, полиција, БИА, здравство имају лакши приступ решавању својих виталних животних проблема, пре свега стамбеног”, навео је председник.

Када је реч о најављеној посети Мирослава Лајчака, Вучић је рекао да очекује коректан разговор.

“Надам се да ће ЕУ добро разумети да неко не може да потпише споразум у Бриселу, а затим да доноси декларације којим негира постојање Заједнице српских општина и у којима кажу да Србија треба да призна Косово а да ће они накнадно формирато ЗСО. То су немогуће ствари, а Србија је увек спремна да разговара о различитим компромисима, али то мора да буде компромис а не ултиматум”, напомиње председник.

Навео је да нас чека јако важна недеља у којој ће бити “много важних одлука”.

Одговарајући на питање новинара о спекулацијама да ће бити ванредних парламентарних избора, Вучић је одговорио: “Биће председнички, да ли ће бити парламентарни, то ћемо да видимо”.

Новинари су питали и да ли ће парламент бити чудан без опозиције, на шта је Вучић одговорио контрапитањем: “Како знате да неће бити опозиција?”

Рекао је да верује да ће одговор на то питање стићи у “најкраћем могућем периоду”.

“А можда и не буде опозиције, можда сте у праву, можда нисте. Само, питање је како ви то знате?”

Вучић: Понашајмо се рационално

Председник је грађанима поручио да воде рачуна и да се рационално понашају када је реч о коронавирусу.

“Нико не тражи да у сваком тренутку и сваком месту имамо-три четири маске, али мора да постоји дистанца кад треба. Једно рационално понашање да бисмо сачували, то што смо бољи од свих у Европи, не значи да се то неће променити”, истакао је председник.

Додаје да је задовољан чињеницом да је Србија на време препзнала опасности и да је моћ здравства једна од три полуге којом ће се пратити снага земаља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here