Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Србија ће свој европски пут наставити на транспарентан начин и прихватити све добре речи, али и критике које долазе из ЕУ, поручио је Вучић након састанка са амбасадорима земаља чланица Европске уније. Нагласио је да је ЕУ за Србију важан економски партнер и захвалио на помоћи коју је упутила Србији у борби против корона вируса.

Председник Александар Вучић је у обраћању медијима истакао да је са амбасадорима земаља ЕУ имао добар, отворен и веома дуг састанак.

 

 

 

 

“Србија је изузетно захвална ЕУ на финансијској помоћи и свакој врсти солидарности коју је ЕУ показала у претходном периоду, не само од када се заједнички боримо против ковида-19, већ и у периоду када смо се борили од последица поплава 2014. године, али и кроз сваку врсту финансијске помоћи кроз ИПА фондове и фонд солидарности”, рекао је Вучић.

Указао је да је у борби против коорнавируса ЕУ за Србију определила 93 милиона евра – 15 за хитне медицинске потребе и 78 за подршку економском опоравку.

“И ми смо понудили своју подршку, јер имамо у овом тенутку више заштитне опреме чак и респиратора и ако је потребно било којој чланици ЕУ спремни смо да уручимо у року од 12 сати”, рекао је Вучић.

Нагласио је да је важно да ЕУ донесе што пре одлуке за опоравак ЕУ, јер што се пре ЕУ економски опорави то ће Србији бити лакше да постигне привредни раст.

Указао је колико је важна економска сарадња Србије у ЕУ, јер две трећине наше трговинске размене је везано за земље чланице ЕУ, као и да је укупна трговинска размена прошле године износила 26 милијарди евра. “То показује колико смо зависни од ЕУ”, додао је Вучић.

На састанку са председником у Палати “Србија” били су шеф  Делагације ЕУ у Србији Сем Фабрици и дипломатски представници Кипра, Мађарске, Шведске, Бугарске, Аустрије, Шпаније, Словачке, Грчке, Финске, Португалије, Холандије, Хрватске, Словеније, Белгије, Румуније, Немачке, Француске, Чешке, Италије.

Састанку су присуствовали и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, те министри здравља Златибор Лончар и финансија Синиша Мали.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here