Mesto za reklamu

07.02.2021.

Међусобно признање Србије и Косова не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, указао је председник Србије Александар Вучић и истакао да разуме да је то нова америчка политика, али да његов одговор неће бити другачији од оног из Беле куће јесенас — да Србија на то не пристаје.

Вучић је тако одговорио на питање новинара у вези са честитком председника САД Џозефа Бајдена у којој се први пут помиње међусобно признање Србије и  Косова, којег у прошлогодишњој, Трамповој честитки, није било.

„Добио сам честитку Бајдена. Хвала му за честитку. А што се тиче међусобног признања, то не стоји ни у једном акту ниједне светске организације, ни ЕУ, ни у једној резолуцији“, рекао је Вучић.

Он је рекао да разуме да је то нова америчка политика, те да је било покушаја да се та синтагма наметне као нешто што је требало да прихватимо као коначно решење и у Вашингтонском споразуму.

„Већ сам им једном у лице рекао шта мислим о међусобном признају и мој одговор неће бити другачији“, поручио је Вучић, пренео је Танјуг.

Вучић је додао и да му различите идеје падају на памет, како би он могао да честита америчком председнику 4. јул, али да је најважније да као председник Србије реагује одговорно и да чува интересе Србије.

Истакао је да је за Србију Сретење црвено слово, важно и као државни и као црквени празник, јер је много тога започето и направљено на Сретење.

„То је за нас много важнија ствар, него што су албанске и америчке жеље. Немам ништа против да они нешто желе, имамо и ми, не само жеље, већ и другачију реалност, уз слободарску традицију нашег народа“, рекао је Вучић.

Он је навео да свакако није пријатно када се то спомиње, јер је јасно да ће комплетна америчка спољно-политичка иницијатива ићи у том смеру, у складу са оним што су радили представници Стејт департмента, вршећи притисак да се што пре испуни део Вашингтонског споразума у вези са Приштином и Израелом.

„Али, не журе да Албанци испуне свој део“, приметио је Вучић.

Председник Србије је нагласио да је сувише мали да би могао да се супротстави свима у окружењу који би желели крај и нестанак Србије или највећој светској сили која од нас захтева међусобно признање, али сувише велики да дозволи понижавање сопственог народа и рушење сопствене државе.

Вучић је, упитан да прокоментарише нове претње лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, који каже и да ће га „склонити“, казао је да се ради о веома опасном човеку, у шта смо имали прилике да се уверимо у сваком смислу.

“Не мислим да лаже када говори о уједињењу са Албанијом. Напротив, иду са померањем граница све време, а само је питање када долазите до зида“, истакао је он.

Вучић је указао да су прво говорили о међусобном признању, а сада се види да то није њихова, већ америчка идеја, коју Американци нису од почетка наметали до тренутка када су покушали да то учине Вашингтонским споразумом.

„Сада је јасно да је то потпуно америчка идеја, да нису желели разговоре о две Немачке и другим решењима, већ је јасно да хоће потпуно понижење Србије, а на ту врсту понижења све што могу да кажем рекао сам у лице у Белој кући. Нико није очекивао да смете то да кажете, али ћу то поновити на сваком месту“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here