Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Александар Вучић састао се данас са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против корона вируса.

У Србији нема заражених коронавирусом, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је указао на појаву навода, на друштвеним мрежама, да је у Србији већ преминуло неколико људи од коронавируса, наводећи да је то апсолутна неистина и непотребно изазивање панике.

“Изложени смо кампањи на друштвеним мрежама лажи и неистина, од тога како је на Инфективној клиници умрло двоје људи, двоје на КБЦ Бежанијска коса, да људи иду у скафандерима… Нико није преминуо, нема смртних случајева, нема ни оних који су позитивни на коронавирус”, рекао је Вучић на конференцији за медије након састанка са представницима свих здравствених и других институција које учествују у борби против корона вируса.

Састанку у згради Председништва присуствују министар здравља Залтибор Лончар, директорка Института за јавно здравље Верица Јовановић, директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић, директор Инфективне клинике Горан Стевановић, искусни инфектолог Мијомир Племиш, који ће председнику пренети све информације у вези са новим вирусом, као и пресек тренутне ситуације.

Такође, састанку присуствују и председник ПКС Марко Чадеж, министри у влади Небојша Стефановић, Синиша Мали, Александар Вулин, директор полиције Владимир Ребић…

Министар Лончар је раније данас рекао да у Србији нема заражених корона вирусом, иако се он појавио у земљама у окружењу, и да нема места паници.

Он је замолио грађане да се ослањају на званичне информације и истакао да је Србија спремна, да има разрађен систем реаговања, што је потврдила и СЗО, опреме за здравствене раднике, уз поштовање процедура Светске здравствене организације.

“По свему што знамо о новом корона вирусу он је слабији од сезонског грипа. Ми смо имали 24.000 заражених сезонским грипом у једној недељи, продужили смо зимски распуст и смањили број оболелих на 12.000”, навео је министар.

Такође, рекао је и да је 98 одсто заражених короном у Кини, два одсто у Европи, да су посебно осетљиви мушкарци старији од 80 години, који болују од неке хроничне болести, имају удружена обољења. Код 90 одсто заражених вирусом, болест прође без икаквих последица.

Министарство здравља је активирало телефонски број на који могу да се јаве сви који су били у зараженом подручју, код којих се појаве симптоми болести, а у оквиру сајта биће и посебан део који се бави само корона вирусом.

“Ово је ствар која мора да се препусти стручним службама”, нагласио је Лончар и додао да је важно сваки појединац да уради оно што је до њега – редовно пере руке, прошета…

Србија је, чим се појавио вирус у Кини, увела термовизијске камере на аеродроме.

“Сада смо појачали контролу и на другим граничним прелазима, не само аеродромима. Појачали надзор над људима који долазе у Србију. Људи треба да слушају савете лекара који се цео живот баве том проблематиком”, навео је он.

Додаје да се редовно прати ситуација у региону и свету. Набављају се додатне количине и лекова и материјала.

“Лека нема за нови корона вирус, али лече се компликације. Највећа комликација је упала плућа. Нема места паници”, рекао је Лончар.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here