Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председник Александар Вучић најавио је да ће сутра у Братислави на конференцији “Globsec” говорити истину о стању на Косову и Метохији, и од Американаца тражити помоћ да Приштина укине таксе. Избори ће бити одржани следеће године у марту или априлу, и биће редовни, рекао је Вучић. Сматра да су повећања цена на укупном нивоу минимална и да ће економски раст Србије у наредном периоду бити позитиван.

Гостујући у Јутарњем програму ТВ Прве, Вучић је рекао да ће се састати са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, као и да ће имати билатералне сусрете са другим званичницима, али не и са Хашимом Тачијем, који учествује на “Globsec-у”.

“Избори у марту или априлу следеће године”

Председник је изјавио да ће парламентарни, покрајински и локални избори бити одржани следеће године на пролеће, у марту или априлу и истакао да ће избори бити редовни.

Упитан да ли ће уз изборе бити одржан и референдум, Вучић је одговорио да, уколико би имао шта да понуди грађанима он би то радо учинио, али, додао је, није тако.

Указао је да је тек недавно на скупу у Тирани видео Тачија, са којим је имао жестоку расправу и да у Братиславу не иде да се састане с њим.

Рекао је да је понашање Србије увек конструктивно и да жели да разговара о компромисном решењу косовског проблема.

Вучић је објаснио да је насмејан и расположен, јер је ослобођен сваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом.

Истакао је да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје “шумови” у привреди, да нема слободе трговине.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

Навео је да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути. “То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане”, рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел.

“СБ суштински не решава ништа, Париз важнији”

Председник је оценио да је Савет безбедности УН, који ће наредног понедељка расправљати о ситуацији на КиМ, увек важан због статусног питања, али да суштински неће решити ништа. “У суштинском политичком смислу Париз је много важнији, али да ли ће га уопште бити? Баш зато што је много важнији нисам сигуран да ће га бити”, рекао је Вучић.

Упитан да ли разлог за то може да буде и однос немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, Вучић каже да они своје односе превазилазе на демократски начин.

Меркелова и Макрон, међутим, имају сличне циљеве за Западни Балкан, али је суштина у томе да не могу да реше овај проблем. “Зато ће Харадинај (у Берлину) данас покушати да понуди нешто друго да би скинуо таксе са дневног реда, да би они убеђивали Србију да све то прихвати и да се појави у Паризу”, рекао је Вучић.

На питање да ли Европа не жели да се бави Србијом због својих питања, Вучић каже да смо ми њима “као камен у ципели”.

“Сматрао сам да је разграничење најздравије за Србију”

Вучић је напоменуо да је он за разграничење са Албанцима, што је, каже, храбро и отворено предлагао, јер је сматрао да је то најздравије за Србију и Србе, али да су грађани били против тога и да је он ту поруку разумео.

“Како да изгурам нешто, ако морате да донесете одлуку о разграничењу, морате да идете на референдум, а за то могу да добијем 20 одсто. Да кажем као у Северној Македонији, 35 одсто изашло, а прошао референдум? Ја тако нећу и тако у Србији не може да прође референдум”, подвукао је Вучић.

Отварање немачке фабрике ауто-делова 12. јуна

Председник је најавио да ће 12. јуна у Панчеву отворити немачку фабрику ЗФ, која се бави производњом ауто-делова.

Навео је да ће имати и друге добре вести за Панчево и за Јужни Банат, те додао да ће још неке од најпознатијих немачких компанија да граде фабрике у Србији.

Додао је да дуално образовање привлачи инвеститоре у Србију.

Како је рекао, истраживања су рађена пре и после његовог обраћања у парламенту, а показала су да је популарност њега и његове странке опала за два досто и отишла директно радикалима.

Председник је рекао да би одустајањем од дела својих националних интереса Србија била највећа демократија и имала би сигурно убрзан економски развој, али и да он није спреман да то чини.

Подсетио је да је просечна плата, када је дошао на место председника, била 329 евра, а да је сада 442.

Најавио је да ће се до краја године ићи ка даљем повећању, и да ће покушати да дигне и минималац, најмање до 29.000 динара. У разговору са послодавцима, како је најавио, покушаће да се достигне магична линија од 30.000 динара за минималац.

На питање чиме оправдава повећање цена ако је динар стабилан и плате повећане, Вучић каже да је његов циљ здрава економија а да, на пример, због најниже цене електричне енергије, привреда споро расте. Објашњава да су та повећања, на укупном нивоу, минимална – до два одсто.

Председник је оценио да ће економски раст Србије у наредном периоду бити позитиван и да се ту “очекује све најбоље”.

“Не занима ме ко ће да ми ‘забије нож у леђа'”

Александар Вучић, који је и председник СНС-а, изјавио је да је дуго у политици, да је на све спреман и да га не занима ко ће од сарадника “први да му забије нож у леђа”.

“Ја сам дуго у политици и знам шта је политика. Сви чекају да ми буду леђа окренута”, рекао је Вучић коментаришући медијске наводе претходних дана, али је истакао да не говори о својим блиским сарадницима.

На питање о односу према СПС-у, који у општини Стари град подржава Марка Бастаћа и да ли је нешто питао Ивицу Дачића о томе, Вучић каже: “Нисам председник СПС-а, нека раде шта хоће. Нисам га ништа питао. Ја мислим да сам коректан. Ако вас није срамота да будете у коалицији са неким ко ружи Београд, немате са тим проблем, што би мене била срамота.

“Што се протеста испред Председништва тиче, рекао је да ноћу нема никог, а током дана једна до две особе, који, када га виде, као да “виде Тита” и увек када их поздрави, они су срећни.

Упитан за истраживања јавног мњења које објављују медији рекао је да мисли да се ради о резултатима који су отприлике тачни и да треба можда само заменити радикале и Шапића. Вучић је рекао да би, према истраживањима, значило да би СНС имао 140 посланика у Скупштини, довољно да настави са променама у земљи.

“Држава у поплавама заштитила најважније”

Говорећи о поплавама, наводи да је држава заштитила оно најважније и да вода није продрла до фабрике “Милан Благојевић” у Лучанима.

Кад је реч о Крупњу, наводи да Богоштица јесте продрла некима у куће али да Ликодраг, иако набујао, тече мирно, јер је подигнуто корито реке. Каже да је, међутим, Грдица увек проблем, због депресије, а да ће се решење тражити у сарадњи са немачким научницима.

Упитан да ли је задовољан и одржавањем путева и како коментарише то што Зоран Дробњак из “Путева Србије” каже да ће му за одржавање путева, и поред повећања цена путарине, бити потребно још 100 милиона евра, Вучић каже да он само тврди пазар, а да би био задовољан и са 26 милиона евра.

Како је најавио, за три месеца Србија ће престићи Хрватску и имати више путева, а ради се и на деоници од хрватске границе до скретања за Кузмин.

Вучић о кампањи и медијима

Председник је уверен, супротно мишљењу појединих аналитичара, да ће Србија наставити са отварањем нових поглавља и да има ствари које је потребно мењати, не због ЕУ, већ због нас самих.

Истакао је да расправа о буџету мора да крене на време, да се посланицима одреди дупло више времена за расправу, да расправа о буџету буде једина тачка дневног реда, да више нема закона по хитном поступку.

Такође, истиче председник, за време предизборне кампање све политичке странке имаће 45, 50 или 55 дана кампање у медијима, иако, каже, медији нису фер ако се “погледају Ђиласови и Шолакови медији”.

На констатацију новинара да Н1 у односу на националну телевизију нема никакав значај, Вучић је одговорио да је то избор гледалаца.

“Ви можете да кажете и да Данас нема никакву снагу у односу на Информер, што је такође тачно, али да ли они имају исте услове? Тако и Н1 и ваша телевизија (Прва) имају исте услове. Драган Ђилас и његов режим је одлучио да Прва и Б92 добију ту фреквенцију, а није добио Н1, сада му се то не свиђа. Што се тиче РТС-а, спреман сам за промене о којима говори опозиција, иако мислим да су на тој телевизији они више гостовали него ја”, рекао је Вучић.

„Српска стварност“ / ТВ Прва, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here