Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Председник Александар Вучић обишао је у Будимпешти српску школу “Нилола Тесла” и најавио подршку државе, а децу позвао да воле своју отаџбину.

Александара Вучића су на улазу школе дочекали директорка Јованка Ластић, председница самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, те посланик у мађарском парламенту српског порекла, Љубомир Алексов.

Испред улаза у школу председника су дочекала деца у традиционалној ношњи, са хлебом и сољу.

“Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, нови Миланковић… Многе паметне главе је дао српски народ”, рекао је Вучић у разговору са ученицима, говорећи о свим знаменитим Србима, укључујући оне који су живели и радили изван Србије.

Истакао је да зна да ову школу похађају деца и из Србије и целог региона.

“Молим вас да учите, да будете вредни, јер знање је једино што нико не може да вам одузме”, рекао је председник додајући да љубав према српском народу и отаџбини имају, и захвалио се родитељима који су то у њих усадили.

Управи школе је поручио да амбасадору Србије у Будимпешти јаве сваки проблем и захтеве.

Захвалио се и мађарском премијеру Виктору Орбану на свему што је учинио да ђаци имају боље услове.

“Србија спремна да уложи много више него раније”

Истакао је да је Србија спремна да уложи много више новца, него што је раније чинила.

Председнику су потом деца постављала питања, а Марко Штулић је замолио да држава Србија помогне у уџебницима и речницима.

“Из своје личне библиотеке поклонићу вам 200 својих књига. За уџбенике, колико год буде потребно Србија ће обезбедити”, рекао је Вучић. На молбу директорке да држава помогне у куповини суседне зграде, како би се школа проширила, Вучић је рекао да ће држава то учинити, иако та зграда није јефтина.

“Направили смо прелепу српску кућу у Подгорици. Правићемо је и у Загребу, а желимо да имамо нешто што је још много лепше од таквих кућа, а то су српске образовне установе”, истакао је председник.

Једна ученица питала је да ли је могуће да матица организује предметна такмичења за ученике и децу из овог региона, на шта је Вучић одговорио да се не разуме у то, али да ће надлежном министру пренети и да не види ниједан проблем и разлог да ученици из Будимпеште не добију позивна писма за такмицења у Србији.

“Ми нас вас рачунамо, само ви рачунајте на нашу Србију. Имајте толико енергије и борите се за своје проодице, али никада не заборавите Србију и борите се и за њу”, поручио је Вучић.

Председнику је на поклон уручена уметничка слика са ликом Вука Караџића, ауторке Ане Ребовић.

“Деца лепо говоре српски, добри услови за рад”

Обишао је и библиотеку и забавиште, у којем је у више група подељено око 60 деце.

Вучић је констатовао да деца лепо говоре српски, иако међу њима има и оних која нису дошла скоро, већ су од рођења ту у Будимпешти.

Такође је приметио и да су добри услови у којима раде васпитачи и бораве деца у забавишту и поновио спремност да помогне на сваки могући начин, укључујући и конатске с мађарским премијером Виктором Орбаном.

На крају се сликао са свом децом и још једном им поручио да воле Мађарску, али да највише на свету воле Србију.

Председник је тиме завршио дводневни боравак у Мађарској.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here