Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић је, поводом националног празника Републике Француске, упутио честитку председнику Емануелу Макрону, уз најбоље жеље за напредак Француске и благостање свих њених грађана.

“Док величанственом парадом на Јелисејским пољима славите слободу, једнакост и братство, са поносним народом Француске светкују сви који деле те непролазне узоре. Међу њима су и грађани Србије, земље која је увек војевала за идеале слободарства и независности.

Само дан касније имаћу част да Вам пожелим добродошлицу. Ви сте, после безмало две деценије, први председник Француске у посети Србији, и то у години у којој обележавамо 180-годишњицу успостављања дипломатских односа. Долазите у Београд, у један од само пет градова ван Француске овенчаних орденом Легије части, који је српска престоница заслужила „за жртве, храброст и величанствен отпор у Великом рату“, у Београд који је јединствен по Споменику захвалности Француској, и у Србију, чија је борба за слободу била инспирација једном Виктору Игоу. Зато ће Ваша посета да нас подсети на то да су два народа исковала братство у најтежим историјским околностима.

Ваша посета представљаће и потврду да су Србија и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство. И данас делимо вредности на којима почива савремена Европа и уверен сам да је, у Вашој визији реформисане Европске уније, наш европски пут реалан и остварив.

Увек можете да рачунате на Србију као поузданог партнера у одржавању стабилности на Западном Балкану. Дозволите да, имајући у виду углед и утицај Француске у оквирима европске и светске политике, истакнем значај подршке коју пружате нашој регионалној политици мира и сарадње, као и решавању питања од виталног интереса за напредак Србије, попут  питања Косова и Метохије.

У очекивању Вашег доласка у Београд, примите, екселенцијо, срдачне поздраве и изразе дубоког уважавања“, наводи се у честитки председника Вучића упућеној председнику Макрону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here