Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић одговорила је на захтев групе посланика да се сазове седница парламента на којој би се потврдила одлука о ванредном стању. Захтев за сазивање седнице су поднели посланици Доста је било, Бранка Стаменковић, Саша Радуловић и Војин Биљић, као и самостални посланици Ђорђе Вукадиновић, Миладин Шеварлић, Срђан Ного, Зоран Радојичић и Александра Чабраја.

Маја Гојковић је цитирала неколико ставова, члана 200 Устава Србије у којима се, између осталог, наводи, да се одлуке потврђују чим скупштина буде у могућности да се састане.

Гојковићева је објаснила да су председник Републике Александар Вучић и председница Владе Ане Брнабић, а на основу процене ризика по безбедност грађана, коју је доставио министар одбране, 15.марта упутили парламенту заједнички предлог да Народна скупштина прогласи ванредно стање због ширења заразне болести ЦОВИД 19.

Председница парламента каже да је, имајући у виду епидемилолошку ситуацију и препоруку да се не сазивају и одржавају скупови који укључују више од 50 људи, предложила да такву одлуку заједно донесу председник скупштине, владе и председник Републике, и то се догодило 15. марта.

“Разлог за доношење ове одлуке лежи у чињеници да даље ширење на територији Републике Србије заразне болести Ковид-19, чију је пандемију прогласила Светска здравствена организација, представља јавну опасност која угрожава опстанак државе и њених грађана”, навела је Гојковићева.

Подсетила је да члан 200 Устава Србије предвиђа да када Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

Члан 200 став 8 Устава Србије прецизира, каже председница Скупштине Србије, да када одлуку о ванредном стању није донела Народна скупштина, Народна скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

“Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања”, цитирала је Гојковићева.

Исто важи и када је реч о мерама којима се одступа од људских и мањинских права – дакле Влада је дужна да их поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од доношења, односно чим буде у могућности да се састане.

У супротном, мере одступања престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Гојковићева је навела да даље ширење заразне болести Ковид-19 може значајно да угрози здравље шире популације становништва и нормално одвијање живота у Србији, функционисање институција, јавних служби и привреде, тако да ризици и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана захтевају проглашење ванредног стања.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here