Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Српска православна црква данас слави Светог Пантелејмона, великомученика и исцелитеља. За њега се везује занимљива животна прича, а овај девети август прате и веровања на која би највећу пажњу требало да обрате они који крећу на пут.

Пантелејмон се родио у Никомидији, у данашњем Измиру у Турској. У младости га је медицина највише занимила, а након што је, како предање каже, једном слепом човеку вратио вид, његово знање и умеће, изазивало је завист бројних лекара.

Оптужили су га да је хришћанин, што је у то време била најопаснија оптужба због које је морао на суђене пред царом Максимилијаном. Пантелејмон је и пред овим владаром показао своје исцелитељске моћи.

Прича о чудима које изводи све више су се шириле, и привлачиле су све већи број људи хришћанству. Цар Максимилијан је одлучио да га затвори и изложи страшном мучењу.

Пантелејмону се у тамници Бог више пута приказао. Покушавали су да га више пута убију, али се мач сваки пут ломио. На крају је он сам својим џелатима дозволио да га убију.

Убијен је јула 304. године, под дрветом маслине.

Мошти овог свеца чувају се на Светој гори, верује се да имају исцелитељске моћи, баш као и иконе са ликом Светог Пантелејмона.

Један од најлепших манастира на Атосу посвећених је Пантелејмону, а међу ктиторима тог здања био је и цар Лазар.

Делови његових моштију налазе се и у Београду, у Руској цркви на Тамшмајдану, у цркви Свете Петке на Kалемегдану и у храму Светог архангела Гаврила.

На дан заштитника медицине и фармације верује се да је добро кренути на пут јер је Пантелејмон био велики путник. Прича каже да овај светац управља ветровима и да тако наставља своје путовање широм света.

Верује се и да је данас добро започети неки посао.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here