Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Данас је још један 8. март, дан у коме ће се припадници јачег пола сетити својих лепших половина – мајки, сестара, супруга, девојака, пријатељица, колегиница, и исказати им захвалност цвећем, чоколадом, парфемом… Међутим, иза 8. марта се крије много озбиљнија прича која би требала да нас подсети на права жена.

Међународни дан жена је службени празник у најмање 20 земаља света, укључујући Кубу, Лаос, Русију и Вијетнам. У многима није, међу њима су оне најразвијеније и оне “у којима је све почело”. То ипак не спречава да се сваке године 8. март масовно обележава бројним политичким скуповима, конференцијама и акцијама како би се жене окупиле, бориле и бодриле.

Тај празник установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Иницијативу за тај празник дала је немачка феминисткиња и чланица социјалистичке странке Клара Цеткин, а прво обележавање Дана жена је било 1911. у Аустрији, Немачкој, Швајцарској и Данској.

Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

Тема овогодишње кампање базира се на концепту “колективног индивидуализма”, који се односи на идеју да је сваки појединац део целине и да поступци поједнинца, понашање и размишљање могу имати утицаја и на ширу заједницу.

У Србији ће поводом 8. марта бити организовано низ манифестација.

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствоваће отварању Салона нобеловки који се отвара у циљу промовисања значаја и улоге жена у друштву као и женског доприноса књижевности, а у част свих лауреаткиња Нобелове награде за књижевност.

Под слоганом “Ништа без жена” десету годину заредом Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Београда организују акцију добровољног давања крви.

Поводом Међународног дана жена, новосадски ЕУ инфо кутак организује “Дан Ф – Без зачина” током којег ће бити речи о економској позицији жена у уметности, теорији, предузетништву…

Поводом Међународног дана жена свечано ће бити отворена и изложба “Мир са женским лицем”.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here