Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Дани српске културе у Италији постали су традиционални догађај који Савез Срба у Италији организује већ четврту годину за редом. Програм је почео 9. фебруара и завршава се овог викенда.

Најпре је у сарадњи са Центром за боље васпитање из Београда “Завири” и Саветом родитеља Српске допунске школе “Свети Сава” Вићенца, одржане су интерaктивне луткарске радионице за децу и одрасле под називом “На српском читај за 5”.

Циљ радионица је био промовисање српског као матерњег језика и читање ћирилице. У Вићенци и околини је одржано укупно осам радионица, на свим наставним пунктовима допунске школе “Свети Сава”, а у Удинама где је организатор било удружење Срба „Никола Тесла”.

У наредом периоду одржаће се изложба и културно уметнички програм са учесницима из Италије и гостима из Србије.

Изложба Архива Србије и СПЦО из Трста „Црква Светог Спиридона у Трсту” изграђене пре 151 годину отворена је у суботу у сали Squerzi у Удинама, када ће се одржати и књижевно вече младих уметника из Удина, Александра Николића и Мирка Галаса (Mirco Galasso).

У четвртак у 18 часова у Palazzo Cordellina у Вићенци свечаном отварању исте изложбе присуствоваће Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Риму, и градоначелник Вићенце и председник провиниције Вићенце господин Франческо Руко. Изложба ће у Вићенци трајати до суботе 29. фебруара.

Посетиоци ће бити у прилици да виде бројне фотографије, планове, скице старе и нове цркве, документа о посетама српских и аустријских владара цркви, вести из штампе, спискове свештеника и председника Црквене општине.

Посебну тематску целину на изложби чине документа о српским породицама чији су чланови били добротвори цркве и српске заједнице. Изложбу прати богато илустровани каталог на српском и италијанском језику. Аутори изложбе и каталога су Јелица Рељић и др Мирослав Перишић.

Богат културно-уметнички програм у Трсту, Удинама и Вићенци

Почасни гост из Србије биће писац и aкадемик Матија Бећковић, као и вокални солиста Мина Матијашевић из Србије и уметници из српске дијаспоре.
Распоред програма:

У петак 28. фебруара у Трсту у 19.00, у сали Ристо Шкуљевић адреса: Via Genova 12
У суботу 29. фебруара у Удинама у 18.00, у сали “Sot dal Morâr”, адреса: Via Maggiore 83, Madrisio di Fagagna;

и у недељу 1. марта у Вићенци у 17.30, у театру “E. Zuccato”, адреса: Strada di Polegge 82

Цео догађај одржава под покровитељством Министарства спољних послова-Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, уз подршку Амбасаде Републике Србије у Риму, Генералног конзулата Републике Србије у Трсту, Српске православне црквене општине из Трста, Црквене општине и парохије “Свети Лука” из Вићенце, Провинције Вићенце, Општине Вићенца и Општине Удине.

Догађај је хуманитарног карактера. Приход је намењен Народним кухињама на Косову и Метохији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here