Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Чинимо све да обезбедимо да ниједна земља више не призна Косово, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић и додао да ће наставити да ради на томе.

Ивица Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је његова посета Африци, током које је био у седам земаља, била веома успешна и да је имала за циљ да их упозна са ситуацијом.

“Африка је за нас веома важна, има 54 чланица Уједињених нација из Африке. Такође, то су наше традиционално пријатељске земље још из времена Тита и Југославије, али земље у којима нико није био по 10, 20, а у некима и 30 година”, рекао је Дачић.

Додао је да су то државе у којима смо после 2000. године затворили амбасаде и окренули се Западу.

“Ја, наравно, подржавам наше стратешко опредељење за чланство у ЕУ, али сматрам да је у овом тренутку такође наш стратешки интерес да се боримо за очување нашег територијалног интегритета и суверенитета, а то значи да одржимо нашу позицију око Косова и Метохије, а она може бити одржана само уколико се не дозволи да Косово постане чланица различитих међународних организација, укључујући и УН”, објаснио је Дачић.

Истакао је да је неопходно да се те земље упознају са нашим ставовима и да је због тога важно да се са њима разговара.

Навео је да најпре посетио Танзанију, у којој тридесет година нико од српских званичника није био.

“Ми смо затворили амбасаду у Танзанији, а очекујемо да Танзанија зна шта су наши интереси”, рекао је Дачић и додао да је Танзанија потпуно увидела нашу позицију и да не верује да ће више гласати за Косово.

Друга дестинација био је Мадагаскар, који има новог председника, а министар каже да је било важно обезбедити да они не промене одлуку о томе што су повукли признање Косова.

Трећа земља је био Свазиленд који је признао Косово, четврта Конго где се састао са новим председником.”Он ми је рекао да даје чврсту реч да неће признати Косово и неће мењати позицију”, додао је Дачић.

Затим је посетио Того и Гану. “Ми смо са њима готово прекинули све односе, али су председници тих земаља свесни ситуације”, рекао је министар.

Након тога је на позив председника Сомалије отишао и на састанак у Могадиш, имајући у виду да Сомалија сматра да није валидна одлука о признању Косова коју донела прелазна влада 2010. године.

На питање да ли је резултат посета најава укидања признања, Дачић каже да ћемо видети шта ће се дешавати. “Не може се једном посетом решити нешто се није решало 20, 30 година”, нагласио је Дачић.

Указао је да се многи жале што иде по различитим земљама и истакао да неке западне земље врло негативно гледају на то што ми радимо, јер смо имали резултате. “Први пут се дешава за време овог мандата, мог као министра спољних послова и председника Вучића, да је 13 земаља повукло признање, а седам је признало Косово”, рекао је Дачић.

“Ми морамо да обезбедимо да ниједна земља више не призна Косово. Уопште нас не занимају ови странци који кажу немојте то да радите. То је наш посао. Ми ћемо радити на томе. Уопште ме не занимају они који кажу шта сам тражио тамо, шта сам тражио овамо. Ићи ћу свуда јер то је мој посао, ја сам овде у интересу Србије”, истакао је Дачић.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here