Mesto za reklamu

21.09.2019.

Захтев специјалног представника америчког државног секретара за западни Балкан Метјуа Палмера и појединих западних земаља за суспензију кампање Србије за повлачење признања Косова је непринципијелан, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је за Блиц рекао да таксе које је Приштина увела на робу из Србије и кампања коју Београд води за повлачење признања Косова нису међусобно повезане.

Дачић је тако реаговао на недавну изјаву Палмера да следећа косовска влада у Приштини мора да буде спремна да суспендује тарифе на српске производе, које су, како је навео, препрека за наставак дијалога Београда и Приштине.

Палмер је, међутим, рекао и да се САД надају да би Србија на укидање тарифа одговорила својим иницијативама, које би, како је навео, обухватиле и потенцијалну суспензију кампање за повлачење признања Косова, и да би на тим основама, две стране могле да се врате за преговарачки сто у позитивној атмосфери, окренути постизању споразума.

Дачић је подсетио и да је председник Србије Александар Вучић раније рекао да о суспензији кампање за повлачење признања може да се разговара само ако Приштина суспендује кампању за признавање Косова и учлањење у међународне организације, као и да западне и исламске земље обуставе давање подршке тим активностима Приштине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here