Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на седници Савета безбедности УН да је Приштина обманула не само Србију већ и ЕУ, јер не спроводи договор из Брисела, а крши и Вашингтонски споразум. Из излагања Ивице Дачића, нашег министра спољних послова, на седници СБ УН, издвојили смо још неке поруке.

Дачић је рекао како је Приштина након потписивања Бриселског споразума одбила да га спроведе и формира Заједницу српских општина, са образложењем да није у складу са косовским уставом.

У обраћању, на седници Савета безбедности Уједињених нација о раду Мисије Унмик на Косову, Дачић је рекао и да  је споразум из Вашингтона Приштина почела да крши у делу који се односи на једногодишњи мораторијум на активности у вези са признањем тзв. Косова, тако што је наставила да лобира за нова признања и на тај начин урушава поверење и обесмишљава договоре постигнуте у доброј вери, преноси Танјуг.

„Ми годинама постављамо Европској унији питање, које сам и овде постављао више пута – да ли уопште можемо назвати дијалогом и споразумом нешто о чему разговарамо, договоримо се, потпишемо, а онда једна страна каже ‘ми нећемо спровести договорено’“, рекао је Дачић.

Он је упитао, „шта би се десило да је Србија одлучила да не спроведе своје обавезе?“.

„Да ли бисте имали стрпљења, разумевања и изговора као што их имате за представнике Приштине већ више од седам година? Србија је, и поред свега овога, стрпљиво наставила да се залаже за дијалог и примену договореног, уз наду да ће и други увидети колику штету читавом процесу наноси овакво неприхватљиво понашање Приштине“, рекао је Дачић.

Он је додао да је охрабрујуће то што је прошле недеље, током посете Приштини, специјални изасланик Мирослав Лајчак инсистирао на пуном спровођењу постигнутих споразума.

„Негативне реакције Приштине на његове изјаве, међутим, говоре о томе да тамо и даље не постоји политичка воља неопходна за суштински напредак у процесу дијалога“, рекао је Дачић.

Дачић се између осталог захвалио генералном секретару Гутерешу и специјалном представнику Танину на поднетом извештају и напорима које улажу у спровођење мандата Мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК), у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Присуство Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији, у несмањеном обиму, од изузетне је важности за изградњу трајног мира, стабилности и безбедности у Покрајини – нагласио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here