Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић објашњава да састанак у Берлину није нови формат дијалога Београда и Приштине, јер дијалог не постоји. Наша позиција је непроменљива – признати Косово је немогућа мисија, додаје Дачић.

Ивица Дачић је, гостјући у Дневнику РТС-а, истакао да је састанак који су инцирали Ангела Меркел и Емануел Макрон био покушај да се откочи дијалог Београда и Приштине.

“Биле су гламурозне најаве пре свега јер људи нису информисани шта је била намера, овде није дошло до спектакуларних резултата у смислу отпочињања нове рунде дијалога, јер дијалог не постоји”, напомиње шеф српске дипломатије.

Указује да су Меркелова и Макрон састанак заказали са добрим намерама и додаје да Приштина то не схвата.

“Сигурно имају неку подршку да буду тако тврдоглави. Чекају да прође мандат Европске комисије, критикују ЕУ”, наглашава министар спољних послова Србије.

ЕУ, каже, са Београдом нема проблеме.

“Приштина прави проблеме. Приштина хоће да убије дијалог, њима треба признање. Може састанака да буде колико хоћете, ако нешто није у интересу Србије, Србија то никад неће прихватити. Од њиховог списка жеља нема ништа”, истиче Дачић.

Понавља да је позиција Србије иста – док се не укину таксе, нема дијалога.

Приштина, каже, очигледно покушава да стави “ногу у врата” и стално прича о неким новим темама.

“Они не причају о дијалогу, дијалог је за њих да ми признамо Косово. Наша позиција је непроменљива – признати Косово је немогућа мисија”, наглашава Дачић.

Сматра да је формат разговора у Берлину био неадекватан јер, како каже, “нема шта да прича Западни Балкан о односима Београда и Приштине”.

“Oво је била припрема да се изврши тотални притисак на Србију. Сви учесници састанка врше притисак. Једина земља (БиХ) која није признала Косово је представљена од стране једног техничког лица (Денис Звиздић, прим. аут) и представља мишљење Бошњака”, напомиње шеф српске дипломатије.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here