Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Министар спољних послова Ивица Дачић посетио је Хиландарску кућу, где се састао са представницима манастира Хиландара, а потом и Српско војничко гробље „Зејтинлик“.

Дачићу је додељена Хиландарска споменица архимандрита Метохија и братства манастира Хиландара за доброчинство и помоћ у време обнове манастира као и за заслуге у заштити и одбрани државних и националних интереса.

Дачић је, захваљујући на додељеном признању, истакао своју личну, као и спремност Владе Србије да увек када је потребно, пружи помоћ и подршку Хиландару, имајући у виду да се ради о једној од највећих светиња, не само за Србију, већ и за читав свет, саопштило је Министарство спољних послова.

Након тога, Дачић је посетио и Светогорску кућу која представља седиште свих светогорских манастира, где се састао са градоначелником Солуна Константиносом Зервасом.

 

 

 

 

Министар и градоначелник су се сложили да су Србија и Грчка братске и пријатељске државе које имају одличне односе које је само потребно даље неговати.

На крају посете Солуну, министар Ивица Дачић је посетио и Српски војничко гробље “Зејтинлик” где је положио венац и још једном се поклонио сенима српских војника који су погинули током пробоја Солунског фронта.

На гробљу га је дочекао чувени чика Ђорђе Михаиловић, деведесетогодишњак, који већ деценијама брине о хумкама српских хероја, као што су то пре њега чинили његов отац Ђуро и деда Саво.

Чика Ђорђе се министу Дачићу пожалио да, иако је српског порекла и његова породица деценијама брине о српском војничком гробљу, он никада није био у Србији и нема срспко држављанство ни пасош.

Дачић је обећао да ће Министарство помоћи да се он по убрзаном поступку прими у српско држављанство и да му се изда пасош.

Министар борави у Солуну, где је учествовао на министарском састанку који је организовао министар иностраних послова Грчке Никос Дендиас.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here