Mesto za reklamu

30.08.2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић критиковао је данас у Хелсинкију промену формата у коме је састанак шефова дипломатија чланица ЕУ и кандидата сазван, наводећи да је вештачки и да је учињен преседан, јер је по први пут позвана и територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ.

„Није нам јасно зашто је уобичајени формат за ове састанке овог пута промењен. Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова држава-чланица ЕУ и кандидата за чланство у ЕУ, не видимо никакво оправдање за промену формата“, рекао је Дачић на састанку у Хелсинкију.

Како је истакао, критеријуми ЕУ за стицање статуса кандидата за чланство веома су јасни и његово стицање је заслужено постизањем одговарајућих резултата у процесу придруживања, а на основу заједничке одлуке држава-чланица.

У том смислу је формат у коме је данашњи састанак сазван вештачки, јер није базиран на тим критеријумима и представља својеврстан преседан, указао је Дачић.

„По први пут у пракси на састанак у овом формату позвана је и територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. Свесни смо да је одлука о позивању суверено право високе представнице, али свеједно, морамо да укажемо на неприниципијелност“, поручио је шеф српске дипломатије.

Ако је, каже, са друге стране сврха састанка подстицање регионалне сарадње на Западном Балкану, односно „ресетовање регионалне динамике“, како је у позиву за састанак и наведено, нејасно је како овај састанак може допринети подстицању регионалне сарадње, када је свим учесницима јасно да у овом тренутку главну препреку за унапређење регионалне сарадње представља понашање Приштине.

Дачић је истакао да се Србији замера да је активна на међународном плану, што је у ствари сасвим легитимно, али оно што Приштина ради није легално.

„Разлика је огромна“, подвукао је Дачић.

У том смислу, истакао је да неиспуњавање обавеза из Бриселског споразума, флагрантно кршење ЦЕФТЕ, покушај прављења војске противно Резолуцији СБ УН 1244, покушаји прекрајања историјских чињеница и злоупотреба културног наслеђа, ограничавање слободе кретања званичницима и грађанима из централне Србије на Косову и Метохији — никако не могу представљати кораке у правцу подстицања регионалне сарадње.

„Више је него јасно да за Србију сва питања која су предмет дијалога са Приштином, који се води под окриљем ЕУ, не могу бити предмет регионалне сарадње пре постизања решења у оквиру дијалога. Регионална сарадња не може бити замена за дијалог“, поручио је Дачић.

Зато Србија очекује од ЕУ да предузме одговарајуће одлучне кораке којима би утицала на Приштину да одустане од једностраних потеза и омогући наставак дијалога и допринесе смиривању тензија у региону, поновио је шеф српске дипломатије.

Он је навео да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије, која је посвећена њеном унапређењу, јер то доприноси процесу помирења и даје додатни импулс за развој региона у низу сегмената.

Али, указао је, то је могуће само у задатим и договореним оквирима са којима су се сви сложили.

Дачић је истакао да је познато да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије и да је, поред Србије, читавом региону место у ЕУ, јер без укључивања Западног Балкана заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун.

Подсетио је да је јасну поруку управо на тим линијама недавно послала и немачка канцеларка Ангела Меркел, те да је важно да питање проширења остане високо на агенди ЕУ и новог састава европских институција.

Дачић је навео да је Србија укључена у свим областима регионалне сарадње, те да се агенда повезивања мора подржати и да би требало посветити пажњу изналажењу повољних извора за финансирање раније договорених инфраструктурних пројеката у оквиру агенде.

„Конкретна и континуирана финансијска подршка ЕУ нам је свима неопходна. Верујемо да би помогла ’ресетовању динамике у региону‘“, рекао је Дачић.

Додао је да је инфраструктура оно што нас физички повезује и ствара предуслове за сва остала „повезивања“.

„Верујемо да помирење и изградња поверења иду паралелно са повезивањем, што се више и лакше грађани, а нарочито млади, сусрећу, разговарају, послују, то ће процес ићи лакше и брже“, додао је Дачић.

Такође, поручио је да историјски ревизионизам нигде, а поготово на нашим рањивим просторима, никако не помаже.

„Историја нас, надам се, учи да не правимо исте грешке. Зато је то још једна од препрека које треба превазићи у преобликовању регионалне сарадње“, додао је Дачић.

Све док сарадња буде подређена искључиво жељи појединих да се наметну као потпуно једнаки, одузимајући могућности унапређења региона и доводећи у питање чак и његову стабилност, нећемо моћи да се надамо напретку, поручио је он.

Како је рекао, пред нама су бројне шансе за сарадњу на коју смо пристали зато што је то у интересу грађана.

„Уместо покушаја приказивања свих у региону као равноправних држава, кршења обавеза и кочења сарадње у областима у којима је могућа и уместо стављања једностраних интереса и нереалних амбиција испред региона и напретка, потребан нам је одговаран, посвећен и пре свега реалан приступ свих учесника. Једино тада ћемо моћи да причамо о ресетовању динамике у региону“, закључио је Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here