Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас на скупу у Солуну да пуноправно чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет Србије.

Обраћајући се учесницима Конференције на нивоу министара спољних послова, под називом  „Од Солуна 2003. до Загреба 2020“, Дачић је између осталог рекао:

„Земља која нам је данас домаћин потврдила је својим целокупним ангажовањем да је чврста у ставу да је за добробит свих у региону и шире потребно да се ради на даљем развоју југоисточног дела Европе, на наставку реформског процеса све до његове потпуне интеграције у ЕУ.

Дозволите да, у том смислу, напоменем да је веома важно да ЕУ не изневери обећања дата државама кандидатима о њиховој европској перспективи. Управо је из Солуна, 21. јуна 2003. године, са Самита ЕУ–Западни Балкан,  послата јасна, историјска порука о европској перспективи региона, што је потврђено усвајањем заједничке Декларације у којој је једногласно закључено да је „будућност Балкана у ЕУ“.

Са друге стране, све државе чланице ЕУ поздрављају стратешку одлуку нас у региону да остваривање чланства у ЕУ представља приоритет наших спољних политика, и у том смислу нас подстичу да истрајемо на путу спровођења веома захтевног реформског процеса.

За нас на Западном Балкану, међутим, проширење ЕУ је и даље заједнички приоритет. Искуство нас учи да је политика проширења, у било ком контексту и времену, увек била веома корисна за све – нове, али и тзв. старе чланице. Сви су напредовали, усавршавали се, јачали економски, тржиште је постајало веће, конкурентније, значајно је унапређена безбедност, као и демократске институције.

Очекујемо да у кратком року у потпуности буде јасна нова методологија приступног процеса, те да ће нама, који смо одмакли у преговорима, та нова методологија да допринесе њиховом убрзању, без негативног утицаја на квалитет, а уз јасну политичку подршку и видљиве резултате за наше грађане. У супротном, морам да напоменем да ће Влада Републике Србије имати велике тешкоће да се супротстави расту евроскептицизма у свом друштву.

Поштујемо приступ држава чланица ЕУ да адекватно валоризују напоре реформског процеса и да је само кроз индивидуални приступ могуће наградити спроведене мере. Подсећамo на то да је Србија посвећена регионалној сарадњи. Кроз активан ангажман у различитим регионалним иницијативама настојимо да заједно са партнерима из региона достигнемо тражене стандарде и покажемо одговорност приликом преузимања обавеза. Одговорност лежи и на поштовању преузетих обавеза, а наставак дијалога Београда и Приштине, уз подршку ЕУ, од суштинског је значаја. Сматрамо да ЕУ не сме да изгуби лидерску улогу у овом процесу.

На крају ћу да кажем оно што најчешће говорим на почетку. Пуноправно чланство у Европској унији представља спољнополитички приоритет Републике Србије. Место, не само Србије, већ и читавог региона Западног Балкана, јесте у ЕУ и без инкорпорирања нашег региона заједнички економски и политички простор на европском континенту неће бити потпун – рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here