Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Нгдева је препоручио два приоритета за нову Владу Србије – консолидацију здравственог система и наставак реформи.

Стивен Нгдева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да би прво требало консолидовати здравствени систем да би могао да одговори на пандемију као и прошли пут.

Затим, Нгдева је поручио да је потребно наставити с реформама, да би се Србија вратила на високе стопе раста.

Прецизирао је да би реформе требало да се односе на мала и средња предузећа, екологију, пореску управу…

Директор Канцеларије Светске банке у Срибји је рекао да би требало агресивно радити према резултатима, јер се, како каже, у претходној влади мало каснило са неким стварима.

“Са новим тимом треба форсирати реформе да би Србија могла да настави с растом”, навео је Нгдева.

Каже да економија јесте успорена, али да је Србија забележила боље резултате од земаља Западног Балкана и да има јаке основе јер је ситуација фискално здрава.

“Сада је прилика да се пређе на следећи ниво”, поручио је Нгдева.

Када ћемо се вратити на стопе раста од раније 

Светска банка процењује да ће Србија следеће године почети с опоравком и да ће се до 2022. вратити на пут од раније.

Каже да Влада са ограниченим роком јесте изазов, али да то може да буде и мотивација да се неке ствари ураде брже јер нови кабинет у Немањиној чека скуп нових закона и реформи.

На питање о дијалогу Београда и Приштине, истиче да је грађанима и привреди потребно кредибилно деловање и стабилност током времена.

“Док се та питања решавају, то даје праве сигнале привреди и грађанима”, напомиње Нгдева.

Када је реч о помоћи Светске банке, навео је да су од почетка пандемије преформулисани неки програми за пружање бржих кредита и поменуо је ковид хитни кредит за привреду.

Најавио је и програме који се тичу модернизације железнице, помоћи буџету око кључних реформи, као и један нови програм који се тиче еколошког раста.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here