Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Изасланици Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори сусрели су се у Вашингтону и са члановима Хелсиншког одбора Конгреса САД.

У саопштењу на сајту Митрополије црногорско-приморске наводи се да су изасланици Епископског савета СПЦ у Црној Гори документовано предочили члановима Хелсиншког одбора “најновији и најдрастичнији пример кршења људских права”, усвајањем Закона о слободи вероисповести у црногорском парламенту.

Истиче се да тај закон настоји да лиши СПЦ њене имовине и готово онемогући даље деловање, кршећи тиме право на неповредивост својине и самим православним верницима право на слободу вероисповести.

Митрополија наводи да су представници СПЦ указали на “атмосферу уцена и претњи учесницима молитвено-протестних шетњи” и, како су оценили, медијских манипулација од стране носилаца власти у Црној Гори.

У саопштењу се наглашава да су чланови Хелсиншког одбора америчког Конгреса изразили спремност да пажљиво размотре аргументе и правне предлошке које им је уручило изасланство Епископског савета СПЦ у Црној Гори.

За разлику од Хелсиншких одбора у другим државама, на сајту Митрополије се указује да то тело није невладина организација у САД, већ један од значајних одбора америчког Конгреса, државна комисија задужена за надзирање и унапређивање људских права, војне безбедности и економске сарадње у 57 земаља Европе, Евроазије и Северне Америке.

Из Митрополије црногорско-приморске у уторак је саопштено да су се изасланици Епископског савета СПЦ састали у Вашингтону са представницима четири различита огранка Стејт департмента.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here