Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Уставни суд Косова донео је одлуку према којој се државна Преговарачка делегација Косова у процесу дијалога за Србијом, проглашава неуставном.

Уставни суд Косова оценио је да је захтев посланика опозиције прихваћен и да државна преговарацка делегација није предвиђена Уставом.

“Суд је утврдио да државна делегација која је основана оспореним законом није предвиђена Уставом и није предвиђена унутар облика владања и поделе власти. Као таква, државна делегација се не може укључити у узајамно дејство поделе, контроле и балансирања власти и не може се мешати у облик владања, односно у структуру поделе власти као што је утврђено чланом 4. Устава”, навео је Уставни суд.

Суд је даље утврдио да пренос надлежности уставних институција на “посебан механизам” успостављен у оспореном закону представља мешање у вршење надлежности институција утврђених Уставом.

“Пренос надлежности на посебан механизам представља мешање у облик владања, поделу власти, а такође није у складу са демократским вредностима и владавином права, утврђеним чланом 7. Устава јер државној делегацији додељује функције које нису у сагласности са уставним нормама”.

Суд је одлучио у корист предмета који су поднеле опозиционе странаке, Демократски савез Косова и Покрет самоопредељење, којим се Делегација за преговоре са Србијом, као и Закон о делегацији проглашавају неуставним.

Подсетимо, Скупштина Косова је почетком фебруара после изузетно бурне расправе, усвојила у првом читању Закон о задацима, одговорностима и надлежностима државне делегације Косова у процесу дијалога са Србијом.

За усвајање је гласао 61 посланик, док посланици опозиције нису гласали за закон, на који су имали многобројне примедбе и указивали да Косову уопште није потребан.

Законом се дефинише институционална хијерархија и поступак доношења одлука у процесу дијалога са Републиком Србијом, функционисање делегације, организациона структура, надлежности и одговорности делегације. Њиме је јасно дефинисана веза коју делегација одржава са другим уставним институцијама Косова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here