Mesto za reklamu

15.01.2019.

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте изјавила је да је прошло превише година од злочина на Косову и Метохији те да не очекује да ће Специјални суд за злочине ОВК доћи до истине и задовољити правду.

– Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Космету, а поготово о „Жутој кући“. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успјели – рекла је Дел Понтеова.

Поводом навода да ће адвокат одбране бившег команданта терористичке ОВК-а Самија Љуштакуа бити и бивши хашки тужилац Џефри Најс, који је према неким информацијама и сам имао удјела у уништавању доказа о „Жутој кући“, Дел Понтеова је за Танјуг рекла да Најс, колико се она сјећа, није био умјешан у случај истраге.

– Не знам да ли ће суд послије толико времена моћи да утврди истину – поновила је Дел Понтеова.

Она је у једном од интервјуа 2011. године, када је отворена прича о уништавању доказа, навела да је специјалном извјестиоцу Савјета Европе Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у „Жутој кући“, а да при том није знала да су „доказни узорци били уништени“.

Она је тада изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

– Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем, јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио – рекла је тада Дел Понтеова.

„Српска стварност“ / РТРС, Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here