Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Колико је скијашима важна добро утабана стаза да успешније стигну до циља, тако је и привреди најважнија стабилност у држави. А званичници кажу Србија је данас знатно стабилнија него пре реформи којима су постављени темељи на којима сада може да се говори и о дигиталној револуцији.

Заустављање одлива мозгова један је од приоритета Србије у наредним годинама, основна је порука првог дана Копаоник бизнис форума.

Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС-а наводи да данас говоримо о Србији са нискоминфлацијом, знатно повољнијим условим финансирања и релативно стабилним курсом и једноцифреном стопом незапослености.

“Курс се не прилагођава потребама појединаца, нити интересних група, наш циљ су извозници и увозници, ја то називам стабилност”, поручила је Табаковићева.

А на основу те стабилности, уз наставак реформи које ни убудуће неће бити лаке и улагања у инфраструктуру плате ће, најављује министар финансија Синиша Мали, за пет година бити 900 евра, а пензије 440 евра.

“Приоритет је да животни стандард расте, желимо да деца своје снове остваре овде и да остану у нашој земљи”, наводи Мали.

И први човек ММФ-а каже да српска економија неће моћи да расте ако се не наставе реформе, али у први план ставља људе.

“Уколико бих издвојио једну меру која још увек није под контролом власти, онда је то демографски шок. Потребно је унапредити тржиште рада, повећати, рецимо, учешће жена како би Србија била још атрактивније место за живот, уз јачање институција и увођењем мера за повратак у земљу и останак младих”, наводи Јан Кес мартејн, шеф мисије ММФ-а.

Које би то биле мере? Привредници поручују да је одговор сложен.

“Сигуран сам да то нису само плате и пензије, већ прављење институција”, наводи Зоран Петровић из Америчке привредне коморе.

Михаило Јанковић из компаније “Некатар” сматра да треба да се ради на унапређењу вештина и знања.

Србија је међу десет земаља где се број становника најбрже смањује и како су оценили учесници форума, потребна је реакција одмах  прилика је да се млади задрже, односно врате кроз развој ИТ сектора, односно дигиталну револуцији.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here