Mesto za reklamu

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас у Берлину да је дигитализација кључни приоритет Владе Србије, истакaвши у том смислу значај реформе образовања која ће децу припремити за послове у будућности.

  1. 11. 2018.

Брнабић је на панел-дискусији на тему: “Дигитална Европа – три земље и њихове визије” у организацији листа „Зидојче цајтунг“ истакла да управо дигитализација мањим земљама, попут Србије, које нису биле међу победницима треће индустријске револуције, пружа шансу да се боре да буду међу победницима четврте револуције.

Модератор панела, главни уредник “Зидојче цајтунга” Волфганг Крах, најавио је Ану Брнабић као прву жену премијера у Србији, која није члан ниједне странке, а чија је влада фокусирана на дигитализацију и образовање и вођена циљем чланства земље у ЕУ.

Дигитализација је кључни приоритет владе коју водим. Живимо у време четврте индустријске револуције и земље попут Србије имају шансу да се придруже вама, који сте победници треће револуције, ухватимо прикључак, допринесемо бољем животу грађана, рекла је Брнабић.

Она је указала на то да дигитализација може да буде предност за мање земље, које тиме подижу ефикасност јавне управе, развијају образовање како би брже довело до што бољих резултата и напретка.

Премијерка је подвукла да су за њу важна “три е”: е-управа, е-образовање и економија и навела Естонију као једног од лидера у е-управи, истичући да је неопходно да јавна управа буде транспарентна, јефтинија и фокусирана на грађане.

Брнабић је посебно нагласила значај реформе образовања, како бисмо децу спремили за посао сутрашњице, наводећи да је изазов и то што не знамо како ће будућност изгледати, што је разлог више да децу учимо како да мисле, а не шта да мисле.

У том смислу, премијерка је додала да је у Србији информатика постала обавезан предмет, да се уводе е-уџбеници и пројекат е-учионице.

Важно је, како је истакла, и да се економија развија ка економији заснованој на знању и иновацијама, као и да ће Србија у наредном периоду инвестирати готово 100 милиона евра у инфаструктуру везану за иновације, истраживања и развој, као и развој стартап предузећа и научну инфраструктуру.

Председница Владе је нагласила да се, када се говори о дигитализацији, то не односи само на технологију, већ и на креативност и иновације, на креативне индустрије.

Она је указала на то да креативност и иновативност не могу да буду аутоматизовани, као што може много тога у четвртој индустријској револуцији.

Зато је шанса за Србију и земље попут Србије да се кроз дигитализацију боре, да инвестирају у образовање и истраживање и развој и буду међу победницима у будућности, поручила је она, додавши и да уз дигитализацију јачају и институције, па самим тим и владавина права.

Према њеним речима, Србија је поправила своју позицију на Дуинг бизнис листи Светске банке и због тога што је увела електронско издавање грађевинских дозвола.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here