Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша рекао је да је велика вероватноћа да ће други талас коронавируса доћи на јесен.

“Надамо се да ће лето бити релативно мирно, али свакако изузетно је велика вероватност да се враћа на јесен, а поједини врхови епидемије можда чак и преко лета”, казао је Ивануша гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Навео је да је сада много битније него раније поштовати мере заштите од ширења заразе коронавирусом.

“Нарочито тамо где има пуно људи, као што је јавни саобраћај, као што су кафићи, ресторани и тако даље. То су ситуације које су, на неки начин, најопасније”, казао је.

Разлог за то је што је преко 90 посто људи још увек осетљиво на тај вирус и ако дођу у контакт с њим они поново оболе.

“Дакле, што се више дружимо, идемо на посао, идемо у ресторане, та је вероватност за контакт с вирусом већа, због тога се, на жалост, јако брзо може повећати број оболелих”, рекао је.

Навео је и да је српски здравствени систем одлично реаговао на коронавирус.

“Капацитети су били довољни јер је здравствени систем био пребачен на ковид. Тако да, за сада, све је прошло одлично. Видимо да су довољни капацитети за тестирање, праћење и – на крају крајева – изолацију, ако је потребна”, рекао је Ивануша.

Како је казао, земље које су највећа жаришта коронавируса, а то су Сједињене Америчке Државе, Шпанија, Русија и Велика Британија, нису на време увеле строге мере и због тога су дошле у ту ситуацију.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here